Colesterolul este o grăsime care se găsește în toate celule organismului și provine în proporție de 20 – 30% din alimentație. Restul este fabricat de organism la nivelul ficatului. Este important de știut că există două tipuri de colesterol: "rău" și "bun".
Colesterolul rău (LDL) – poartă această denumire deoarece se depune pe pereții arterelor și îi îngustează și pot produce arteroscleroză. Colesterolul rău (LDL) provine din alimente de origine animală precum: gălbenuș de ou, ficat, carne grasă, smântână, untură, slănină, icre etc.
Colesterolul bun (HDL) – poartă această denumire deoarece el reprezintă colesterolul scos din artere și alte țesuturi pentru a fi eliminat din corp.
Valorile normale ale colesterolului:
- Variază în funcție de vârstă și sex
- Valorile normale ale colesterolului trebuie să fie sub 200 mg la 100 ml de sânge
Nivelul colesterolului
Nivelul colesterolului crește în cazul bolilor cardiovasculare, cerebrale, hepatice, renale, dar și în cazul diabetului zaharat sau al bolilor de glandă tiroidă. Creșterea colesterolului se previne printr-o alimentație potrivită, bogată în fructe și legume, dar și cu ajutorul mișcării.