+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu
Joi, 06 Septembrie 2012 11:12

Florin Filipoiu"Întotdeauna mi-am pus problema, ca tata și ca dascăl, cum trebuie sfătuit un copil în ultimii ani de liceu...dacă să vină sau nu la Facultatea de Medicină. Și am văzut că sfatul trebuie să plece puțin mai devreme", povestește conf. univ. dr. Florin Filipoi, șeful catedrei de Anatomie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București. Despre trăirile unui tânăr absolvent de liceu, despre rolul părinților în decizia copiilor de a urma facultatea de Medicină, sfaturi pentru pregătirea examenului de admitere, dar și despre așteptările și oportunitățile pe care le oferă UMF Carol Davila, vă invit să citiți în următoarul interviu.

 

Diana Tudor: Ce sfat le-ați da părinților care vor să-și îndrume copiii spre Medicină?

Florin Filipoiu: Ca robi ai unei mentalități vechi de dinainte de Revoluție, se considerau licee bune doar cele de Matematică-Fizică. Și din această cauză copiii care vor să facă Medicină au fost îndrumați pe diferite canale să urmeze un liceu de acest tip. Ceea ce este absolut inutil pentru un candidat la Medicină. Eu prefer ca un student în anul I să vobească frumos românește, să aibă o eleganță a minții, să aibă un nivel de cultură generală, iar în liceele de Matematică-Fizică, în condițiile în care faci atât de multe ore cu specific matematic, în dauna orelor cu specific umanist, acest lucru nu este posibil și reprezintă o pierdere calitativă pentru viitorii medici. Acesta ar fi primul lucru pe care aș vrea să-l transmit părinților care vor să-și îndrume copiii spre Medicină: să nu-i ducă la clasele de Matematică-Fizică.

D.T.: La ce sacrificii să se aștepte un viitor student la Medicină?

F.F.: Acești copii care vor să devină medici, ar trebui să fie sfătuiți de familie, de prieteni, de profesori, de mentori, să își arunce o privire în interiorul sufletului lor. Dacă au disponibilitatea unui efort de lungă durată, dacă au disponibilitatea să facă lucrurile bine când nu sunt supravegheați de nimeni și mai ales dacă au un anumit tip de disponibilitate de a accepta să nu fie recunoscuți ca valoare, valoarea facând parte din conștiința lor, atunci pot să meargă către Medicină.

Conf. univ. dr. Florin Filipoiu: Cred că principala calitate a unui candidat la meseria de doctor este caracterul și onoarea

D.T.: Dar ce părere aveți despre părinții care își obligă copiii să urmeze Medicina? Ce le transmiteți acestora?

F.F.: Dacă sunt mânați numai de partea materială, de partea spectaculoasă, de poziția socială a meseriei nu e bine să facă Medicina. Pentru că dincolo de aceste lucruri spectaculoase viața unui medic este grea. Cred că principala calitate a unui candidat la meseria de doctor este caracterul și onoarea – sunt mai importante decât orice altceva. Oamenii care au intrat la catedră în ultima vreme au avut ca principală calitate caracterul și asta se cunoaște în calitatea procesului educațional.

Deci primul lucru pe care îl spun viitorilor candidați este să se gândească de foarte devreme dacă doresc să urmeze Medicina, de atunci de când trebuie să facă opțiunea pentru licee și dacă au această calitate și disponibilitate de a face efort de lungă durată în parametrii optimi. Pe bolnav nu poți să-l operezi prost sau rău, poți sa-l operezi numai bine, maximum de care ești capabil din punct de vedere al calificării tale. Deci, altfel de ingerințe nu există. Ești în stare să gândești în felul acesta? Vino la Medicină!

Nu poți să faci o meserie pe care nu o iubești. Dacă îți iubești viitoarea meserie, dacă te prețuiești pe tine și crezi că ești în stare să faci ceva deosebit pentru tine, pentru familia ta și pentru societate, atunci vino la Medicină!

Conf. univ. dr. Florin Filipoiu: Pregătirea pentru admiterea la Medicină seamănă foarte mult cu pregătirea pentru un eveniment sportiv

D.T.: Ce presupune pregătirea pentru examenul de admitere la Medicină?

F.F.: Pregătirea se face în funcție de niște manuale stabilite de minister. Pregătirea nu trebuie să fie foarte lungă, au o viață de trăit ca liceeni și trebuie să își consume una dintre cele mai frumoase perioade din viață la cei mai buni parametrii. Pregătirea nu trebuie să înceapă de foarte devreme, pentru că nu are eficiență și lipsa unei perioade de viață e o pierdere mare în biografia fiecărui individ. Un candidat decis, dacă începe pregătirea la 1 octombrie, are absolut suficient timp să își pregătească materia încât să aibă șanse 100% de a intra la facultate. Există însă câteva condiții: să învețe în fiecare zi minim 4 ore/zi, să aibă o bună programare și să nu aibă întreruperi ale acestui proces pentru că dacă ia vacanța de iarnă, ca să intre din nou în formă pentru a învăța, îi mai trebuie încă 3-4 săptămâni. La fel și la vacanța de primăvară. Deci, trebuie respectată programarea!

Pregătirea pentru admiterea la Medicină seamănă foarte mult cu pregătirea pentru eveniment sportiv. Trebuie să fie în maximum de formă în ziua examenului. Elevii care vor să dea la Medicină, trebuie să țină cont de ceea ce scrie pe site-ul facultății, că bibliografia e una singură, cea afișată acolo și că întrebările nu se vor da din altceva decât din bibliografia afișată.

Conf. univ. dr. Florin Filipoiu: Facultatea poate să fie spectaculoasă dacă ești serios. Dacă îți faci treaba la timp, ai suficient timp pentru viața personală

D.T.: La ce să se aștepte studenții, odată ce au trecut de examenul de admitere?

Florin Filipoiu: Pentru un tânăr care optează pentru Medicină, ar fi important să afle și ce se întâmplă în facultate, ce fel de viață va avea ca student. Pe majoritatea îi sperie anecdotele legate de faptul că se învață foarte mult și nu este timp de viață personală. Este o opțiune personală. A fi tocilar, este o opțiune personală și este întotdeauna în contrapondere cu atitudinea de a fi serios și de a trata cu seriozitate sarcinile pe care ți le pune viața în față. Facultatea poate să fie spectaculoasă dacă ești serios. Dacă îți faci treaba la timp, ai suficient timp pentru viața personală. Deci, ce pot eu să spun, este că viața în facultatea diferă întotdeauna de imaginea pe care și-o face elevul de liceu. Se întâlnește cu mult mai multă materie, va trebui să facă dovada întregii capacități de asimilare și va trebui să relaționeze diferit cu colegii. În facultatea, cei care învață sunt premiați de restul colegilor, de atitudinea cu care sunt priviți de către profesori. În mod normal, îi spune facultate pentru că foarte multe lucruri sunt facultative: este facultativ să fii un om bun, e la alegerea ta să înveți, e la alegerea ta să își faci treaba. Te întrebi atunci: merită efortul? Merită șase ani, plus anii de rezidențiat? Este o întrebare pe care trebuie să ți-o pui cu mult înainte, când nici nu știi că există acest efort. Meriți tu ca om să reușești o astfel de victorie în viață, o astfel de carieră? Atunci când optezi pentru o astfel de carieră, atunci trebuie să-ți pui întrebarea asta. Pe scrurt, viața în facultate, pentru fiecare, este așa cum și-o face. Dacă avem nesăbuința de a trăi la întâmplare, după programul pe care ni-l face societatea sau după programul pe care ni-l fac alții, viața noastră va fi plină de aventuri întâmplătoare, istorii întâmplătoare. Dacă vom avea un plan personal, lucrurile se schimbă. Dacă înțelegi că poți merge în club și să fii un student de frunte în același timp, lucrurile se schimbă. Dacă înțelegi că trebuie să ai un bun grup, o bună relaționare, lucrurile se schimbă.

D.T.: Ce preferați: un student izolat, care nu iese din casă și știe totul sau un student cu viață socială care își face meritoriu treaba?

F.F.: De departe, viața socială este mai importantă pentru cineva. Viața socială este legată de sănătatea psihică, fiind în relație cu sentimentul de fericire și împlinire. Din acest motiv, aș spune că pentru un student, mai ales pentru unul începător, este foarte important să-și facă un grup de prieteni, să se remarce în fața grupului de prieteni, să se integreze, să facă compromisuri în fața celorlalți, pentru a fi acceptat în grupul respectiv.

Conf. univ. dr. Florin Filipoiu: Calitățile unui student Carol Davila: calitatea umană, energie tinerească, dorință de a învăța

D.T.: Ce oportunități le oferă UMF Carol Davila studenților săi?

F.F.: Am fost în multe universități din lume și niciuna nu mi-a plăcut mai mult decât a noastră. Nu sunt cu nimic mai speciali în altă parte. Dacă te gândești și te poate susține familia către o carieră internațională, către a locui în Occident, merită să te duci și să faci o astfel de facultate. Dar dacă ești pe cont propriu și-ți construiești singur viitorul, atunci faptul că în București, în România, există o facultatea precum UMF Carol Davila, este o șansă absolut extraordinară. Studentul care dorește să urmeze calea Medicinei are în Facultatea de Medicină Carol Davila absolut toate oportunitățile. Sunt rarisime locurile și disciplinele când oamenii nu te ajută când sunt impresionați de calitatea ta umană, de energia tinerească și de dorința de a învăța. Nu am întâlnit niciun cadru didactic care să nu ajute pe cineva care dorește. Ca să concluzionez, facultatea oferă toate posibilitățile pentru cine are disponibilitatea să le caute. Pentru oamenii deosebiți, această facultate poate să dea un randament cu totul și cu totul special.

Autor: Diana Tudor

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii