Osteoporoza este o boală scheletală sistemică ce are drept consecință creșterea fragilității osoase și a riscului de fractură.
Persoanele cu diabet prezintă un risc crescut de osteoporoză, prin urmare, și de fracturi osoase, din cauza faptului că boala influențează în mod direct metabolismul osos. ”De fapt, afecțiunea provine prin scăderea Igf-1, un hormon cu rol esențial în creșterea oaselor. În plus, anumite medicamente pot determina demineralizarea osoasă”, avertizează dr. Violeta Bojincă, medic primar reumatologie, Spitalul Clinic ”Sfânta Maria”” București.
Anumiți factori legați de diabet, precum afectarea vederii, reducerea echilibrului și a mobilității și hipoglicemia, au fost asociați cu fracturile osteoporotice. Osteoporoza se instalează treptat și fără prea multe simptome evidente, de aceea este diagnosticată, de cele mai multe ori, în stadii avansate, când apar fracturile. Potrivit datelor la nivel global, în toată lumea există peste 200 milioane persoane cu osteoporoză, aproximativ 50% dintre cazuri sunt diagnosticate și sub 25% sunt tratate. De asemenea, 40% dintre femei și 13% dintre bărbați fac o fractură osteoporotică.
Scorul de densitate osoasă este un indicator pe baza căruia se definește osteoporoza/osteopenia. Cu cât scorul este mai mic, cu atât osul este mai puțin dens. Un scor T între -1 și -2.5 este clasificat ca și osteopenia, iar un scor mai mic de -2.5 este caracteristic pentru osteoporoză. În prezent, în România este disponibilă evaluarea densității osoase la nivelul vertebrelor și a femurului fără utilizarea razelor X, printr-o tehnică ce nu utilizează radiații, care va permite medicului clinician să prescrie un plan de terapie corespunzător, crescând, dacă este necesar, aportul de calciu și vitamina D pentru prevenirea bolii.
Sursa: www.centrulantidiabetic.scoalapacientilor.ro