+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu
Marţi, 09 Aprilie 2013 11:54

oz-zigomaticMedicii chirurgi de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” și de la Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială din Cluj-Napoca au implantat, ȋn luna decembrie 2012, la nivelul feței unui bǎrbat de 44 de ani, o proteză personalizată din titan, produsă prin cea mai modernă tehnologie de fabricare aditivă, topirea selectivă cu laser (Selective Laser Melting).

 


Pacientul a suferit un accident rutier în cursul cǎruia a rǎmas cu  multiple leziuni ale părții inferioare și mijlocii a feței. Medici au refǎcut mandibula pacietului prin transplant microvascularizat de os de la picior (fibulă) iar osul zigomatic a fost refǎcut cu ajutorul implantului personalizat. Specialiștii afirmǎ cǎ procedura este o premieră internațională deoarece, până în prezent, astfel de implanturi personalizate din titan au fost utilizate în lume doar pentru reconstrucția mandibulei.
Astfel, la patru luni după intervenția chirurgicalǎ medici pot afirma cǎ implantul este un succes, mai ales ca acesta s-a integrat perfect ȋn organism, fără vreun semn de respingere. Mai mult, și starea psihologică a pacientului s-a îmbunătățită dupǎ realizarea intervenției. Implantul personalizat a fost proiectat și fabricat la Institutul de Tehnologie şi Analiză Medicală a Facultății de Științe ale Vieții din cadrul Universității Tehnice Basel, Elveția, iar ȋn prezent UMF „Iuliu Hațieganu” este partener într-un proiect de cercetare european ȋmpreunǎ cu institutul în vederea fabricării unor proteze personalizate de șold.
O echipă de specialiști ai universității elvețiene condusă de ing. MsBEM Ralf Schumacher, în colaborare cu o echipă de medici ai universității clujene condusă de conf. dr. Horațiu Rotaru, au reconstruit tridimensional, structura osoasă lipsă şi au reprodus-o fizic printr-un implant personalizat din titan. Implantul a fost proiectat pe calculator astfel încât să reproducă partea sănătoasă şi s-a fabricat din pulbere de titan, prin intermediul unei proceduri speciale de tipărire 3D numită topire selectivă cu laser "Selective Laser Melting - SLM". Astfel, pulberea din aliajul de titan se așează strat cu strat deasupra unei structuri de suport, iar fiecare strat este "sudat" de cel precedent prin topirea pulberei de titan cu ajutorul unei raze laser care parcurge un traseu programat deasupra acesteia. Mai mult, acesta se poate realiza ȋn doar cȃteva ore, iar specialiștii susțin cǎ avantajul implanturilor de titan faţă de implanturile din masă plastică, este că titanul e mai stabil şi se integrează mai bine în structurile osoase.


Autor: Lavinia Radu


Citește și:
Scoala Decanilor, eveniment desfasurat la Cluj intre 8 si 9 aprilie
U.M.F. Iuliu Hatieganu si U.M.F. Carol Davila, pe aceeasi scena, la Gala Sanatatii

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii