+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu
Marţi, 23 Octombrie 2018 08:56

umf clujÎn perioada 22-23 octombrie 2018, Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca organizează o nouă sesiune de formare de formatori (Train the Teachers), în vederea introducerii examenului clinic obiectiv structurat (OSCE - Objective Structured Clinical Examination) la disciplinele clinice.

 

Lectorii programului sunt doi dintre cei mai renumiți experți în educație medicală din Europa, care au contribuit într-o măsură substanțială la implementarea OSCE în instituțiile din care provin, aflate pe primele locuri în Europa în ceea ce privește pregătirea pe care o asigură absolvenților lor: prof. dr. Günther Körmöcz de la Universitatea de Medicină din Viena și prof. dr. Anders Sondén de la Karolinska Institutet din Stockholm.

Organizarea sesiunii de pregătire OSCE a fost posibilă datorită câștigării unei noi finanțări din Fondul de Dezvoltare Instituțională (FDI) 2018, prin proiectul “MEDQ - Studii medicale de calitate”, proiect condus de către prof. dr. Anca Buzoianu, Decanul Facultății de Medicină.

Acest proiect vizează pregătirea unui număr de 70 de cadre didactice tinere de la disciplinele Medicină Internă şi Chirurgie ale Facultăţii de Medicină, pentru a putea implementa în facultate această metodă modernă de examinare a studenţilor şi rezidenţilor.

”Specialiștii internaționali în educație medicală consideră OSCE ca fiind o metodă didactică de examinare validă, reproductibilă, relevantă pentru practica medicală și de o valoare excepțională în aprecierea competențelor dobândite de studenți, iar Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca dorește să implementeze acest tip de examinare începând cu anul universitar viitor, asigurând astfel alinierea evaluării studenților și a rezidenților la standardele internaționale în domeniu” susține prof. dr. Anca Buzoianu.

___________

OSCE (Examenul Clinic Obiectiv Structurat) este o examinare de tip hands on, utilizată frecvent în medicină, mai ales în țările occidentale, pentru a testa competențele și abilitățile clinice ale candidaților. Fiecărui candidat la examenul OSCE i se cere să facă aceeași sarcină, în același interval de timp, iar fiecare stație de examen este astfel concepută încât se concentrează pe o anumită competență clinică. Pentru notare se folosește o scală standardizată, care înregistrează ce se face corect și ceea ce nu se face corect de către studentul/rezidentul examinat. Scopul final este standardizarea și asigurarea transparenței evaluării rezidenților și studenților.

Prin activitățile și proiectele sale, Universitatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" din Cluj-Napoca își confirmă consecvența în susținerea unui învățământ medical orientat spre excelență, al cărui obiectiv principal este formarea de absolvenți și specialiști competitivi pe piața serviciilor de sănătate, care să asigure calitatea înaltă a actului medical.

Sursa: Biroul Comunicare, Protocol, Relaţii Publice şi Marketing

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu"

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii