+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu
Miercuri, 16 Ianuarie 2013 13:17

ponta ministerul_sanatatiiPremierul Victor Ponta a anunțat că va susţine proiectul ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, privind sistarea finanţării spitalelor private din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

 

Cu toate acestea, premierul a subliniat cǎ medicii de familie şi unităţile medicale care acordă asistenţă ambulatorie vor beneficia de decontări de la CNAS: „Ideea este următoarea: finanţarea din fonduri publice a furnizorilor privaţi de servicii de asistenţă primară şi ambulatorie, adică medicii de familie sunt toţi privaţi şi tot ce înseamnă asistenţă ambulatorie (...) absolut totul rămâne decontat de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. În momentul în care spui că nu se mai dă nimic la privat este incorect.", a explicat Victor Ponta, potrivit agerpres.ro

Mai mult, oficialul a precizat cǎ unitǎțile private care acordǎ asistenţǎ medicală de urgenţă vor beneficia de decontări pentru tot ceea ce ȋnseamǎ urgențǎ ȋnsǎ nu și pentru serviciile ulterioare: „Asistenţa de urgenţă rămâne la stat. În ceea ce priveşte asistenţa medicală spitalicească, lucrurile stau în felul următor: niciodată cineva care nu are venituri peste medie nu se duce (la spitale private - n.r.) că nu are cei 6.500 diferenţă (exemplul sumei ce trebuie acoperită de pacient în cazul unei naşteri - n.r.) şi atunci săracul finanţează cei 1.500 de lei pentru bogat, dar niciodată nu beneficiază de acel serviciu, că nu va merge într-un spital privat pentru o naştere sau pentru o intervenţie uşoară. Cele mai grele intervenţii şi cele mai costisitoare se fac în spitalele publice (...) Eu nu cred că noi putem în sistemul medical, ca şi la şcoală, să facem concurenţă între privat şi public. Asistenţa şi dreptul la asistenţă publică este un drept universal, pe care îl dăm şi celui care e pensionar, şi celui care are venitul minim, şi celui care nu are niciun venit şi celui cu un venit foarte mare", a mai precizat premierul, citat de aceeași sursǎ.

Victor Ponta a mai menționat și faptul cǎ, anul acesta, s-au alocat 3,5 miliarde de lei pentru a achita toate datoriile pe care le au spitalele publice pentru medicamente.

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Pacientii nu sunt de acord cu sistarea consultatiilor pe baza de trimitere la unitatile private

Ministerul Sanatatii va sista finantarea spitalelor private din banii publici

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii