+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 17 Octombrie 2013 12:00

stapedectomiaStapedectomia este o intervenție chirurgicalǎ realizatǎ pentru a trata pierderea auzului, problemǎ cauzatǎ de o afecțiune denumită otoscleroză. Șansele de a obține un rezultat bun prin această operație sunt aproximativ 90%. Acest lucru înseamnă că 9 din 10 pacienți vor avea un auz îmbunătățit. În cazul în care funcțiile urechii interne sunt normale, atunci auzul normal poate fi restabilit ȋn totalitate. 

Aproximativ 7 % dintre toți pacienții au numai o recuperare parțialǎ a auzului și doar 2 % din  pacienți rǎmȃn la același nivel ca ȋnainte de operație. Existǎ un risc de 1 % de a dezvolta  hipoacuzie interioarǎ ȋn urma operației, ȋnsǎ din acest motiv medicii opereazǎ  o singură ureche pe rȃnd, iar prima datǎ urechea care este afectatǎ mai serios de otosclerozǎ.

Stapedectomia se face, de obicei, ȋn ambulatoriu. Istoricul medical, examenul fizic, o discuție despre detaliile procedurii  și riscurile asociate se vor face în timpul vizitei preoperatorii. Dacă aveți simptome de  răceală cu o săptămână înainte de data programată pentru operație, spuneți medicului acest lucru pentru a putea reprograma operația.

Stapedectomia este realizatǎ cu ajutorul unui microscop. Chirurgul trebuie sǎ ajungǎ la zona în care se află scărița - oscior al urechii medii. Porțiunea superioară a acesteia este îndepărtatǎ cu ajutorul unor instrumente fine. În unele cazuri, întrega scǎrițǎ poate fi îndepărtată. Există o varietate de scǎrițe artificiale sau "proteze"  disponibile pentru a înlocui acest os bolnav. Medicii aleg sǎ utilizeze ȋn special un piston, care se atașează la incus și se insereazǎ în vestibulul urechii interne.

Ce se ȋntȃmplǎ după operație ?

Nu vă alarmați dacă aveți unele amețeli ȋn primele câteva zile după operație. În urma procedurii  cei mai mulți pacienți pot fi externați ȋn aceeași zi sau ȋn dimineața urmǎtoare operației. La momentul intervenției chirurgicale, canalul urechii va fi pansat astfel cǎ pacientul nu poate observa o îmbunătățire a auzului decȃt când aceasta este eliminat, la o sǎptǎmȃnǎ dupǎ operație. După etapa inițială de vindecare ( 4-6 săptămâni ) va observa o îmbunătățire a auzului.

Specialiștii recomandǎ ca pacienții sǎ nu sufle nasul  sau sǎ strǎnute timp de o saptǎmȃnǎ dupǎ operație. De asemenea, nu mergeți la ȋnot și nici nu ridicați greutǎți. Timpanul este partea urechii care se va vindecă mai repede,  iar două săptămâni vǎ puteți relua activitǎțile normale.

În cazul în care, dupǎ operație, experimentați pierderea bruscă a auzului, durere, amețeli  sau orice nou simptom trebuie să anunțați imediat medicul. Complicațiile sunt foarte rare, ȋnsǎ intervenția timpurie poate influența rezultatul final. Este important ca dupǎ operație sǎ mergeți la teste auditive periodice. Aceste teste oferă medicului dumneavoastră informații exacte cu privire la rezultatele  operației.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Polipectomia nazala

Tratamentul chirurgical al pancreatitei coronice

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii