+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 23 Ianuarie 2013 10:11

amigdalectomieAmigdalectomia este procedura de ȋndepartare chirurgicalǎ a amigdalelor. Rolul acestora este de a contribui la apǎrarea ȋmpotriva infecției și de a ajuta, de asemenea, în producerea de anticorpi pentru a lupta mai eficient ȋmpotriva infecției.

 

Amigdalele sunt predispuse la inflamații, ceea ce poate duce la o afecțiune numită amigdalită. Dacă un copil va prezenta amgdalitǎ ȋn mod frecvent sau vor apǎrea complicații, medicul poate recomanda ȋndeparatrea acestora. Operația poate fi efectuata și la adulți dar și la copii, ȋnsǎ studii recente au arǎtat faptul cǎ acestǎ procedurǎ are rezultate mai bune ȋn cazul adulților decȃt ȋn cazul copiilor.

Ȋndepǎrtatea se recomandǎ ȋn anumite situații:

• Atunci cȃnd au loc crize recurente de amigdalită ȋnsoțite de durere, disconfort și febrǎ.

• Atunci cȃnd amigdalita cronicǎ capatǎ rezistențǎ la antibiotice.

• Atunci cȃnd apar infecții ale urechii asociate ȋn mod frecvent cu amigdalita.

• Cȃnd copilul prezintǎ dificultăți de respirație sau apare apneea obstructivǎ ȋn somn.

• Pentru a trata boli rare sau diferite afecțiuni ale amigdalelor.

Amigdalectomia, la fel ca și alte intervenții chirurgicale prezintǎ anumite riscuri:

Pot aparea reacții la anestezic. Anstezia poate cauza unele probleme pe termen scurt precum: dureri de cap, greață, vărsături sau dureri musculare.

Umflarea limbii. Poate provoca copilului probleme de respirație, în special în primele câteva ore după procedura.

Sângerare în timpul intervenției chirurgicale. În cazuri rare, ȋn timpul intervenției chirurgicale pot aparea sȃngerǎri severe care vor necesita tratament suplimentar.

Sângerarea ȋn timpul procesului de vindecare. Sângerarea poate apărea în timpul procesului de vindecare, mai ales în cazul în rana se cicatrizeazǎ mai greu.

Infecții. Foarte rar, intervenția chirurgicală poate duce apariția unor infecții care necesită tratament suplimentar.

Procedura de amigdalectomia

Copilul va fi ȋn timpul procedurii anesteziat general. Gura pacientului este sprijinitǎ și deschisǎ iar amigdalele sunt prinse cu ajutorul unui instrument speciale. Țesut glandular se poate tǎia prin utilizarea bisturiul, a foarfecelor, cu ajutorul unui laser sau cu un electrocauter. Amigdalele sunt apoi eliminate. Dupǎ eliminarea acestora, pentru a opri sȃngele medicul va cauteriza vasele de sȃnge.

Pentru realizarea aceste procedurii unii medici mai utilizeazǎ o altǎ metodǎ și anume amigdalectomia intracapsularǎ. Operația implicǎ ȋnlǎturarea amigdalelor ȋn așa fel ȋncȃt din țesutului acestora sǎ mai fie lasatǎ o parte, pentru a proteja mușchii gȃtului.

Recuperarea dupǎ o astfel de operație dureazǎ aproximativ 10 zile pȃnǎ la douǎ sǎptǎmȃni, timp ȋn care copilul poate resimți durere sau disconfort. De asemenea, abilitatea copilului de a bea sau de a mȃnca va fi mult diminuatǎ ȋn perioada de recuperare.

Dacǎ pacientul, dupǎ realizarea operației prezintǎ sȃngerari, febrǎ, dureri de cap persistente sau inflamarea gȃtului sau a ochilor, medicul trebuie informat imediat despre aceste aspecte.

Majoritatea pacienților rǎmȃn ȋn spital o singurǎ zi dupǎ realizarea amigdalectomiei.

Dupǎ procedurǎ

O amigdalectomie nu scade riscul de apariție a anumitor boli precum: infecții ale tractului respirator, infecții pulmonare, laringitǎ, infecții ale urechii medii, sinuzite sau alergii nazale. Cu toate acestea, va permite copilului sǎ ȋnghitǎ mai bine și sǎ respire mai bine.

Pacientul va rǎmȃne la domiciliu aproximativ o sǎptǎmȃna timp ȋn care trebuie sǎ evite exercițiile le fizice, bǎuturile acidulate sau reci, mȃncǎrurile picante sau crocante, ȋnghețata și sǎ respecte tratamentul indicațiile date de medic.

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Implantul cohlear

 

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii