+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu
Marţi, 26 Martie 2013 15:18

fizioterapie-boli-respiratoriiAnumite probleme medicale, cum ar fi emfizemul, pneumonia sau astmul bronșic pot ȋngreuna respirația ȋn cazul anumitor pacienți. Cu toate acestea, fizioterapia poate îmbunătății capacitatea respiratorie a unui pacient farǎ a fi nevoie de un  tratament medicamentos. Alte cauze care pot duce la apariția unei probleme de respirație, sunt:  un exces de mucus în plămâni, incapacitatea de a elimina acest mucus sau o infecție. 

Exemple de tehnici utilizate în fizioterapia pentru bolile respiratorie includ modificări ale posturii, ȋnvǎțarea unor metode de expectorație, dar și introducerea presiunii la nivelul pieptului pentru a ajuta la îmbunătățirea calității respirație. Fizioterapeuți pot utiliza, de asemenea, anumite instrumente, cum ar fi pompele de oxigen pentru a ȋnvǎța pacientul cum trebuie sǎ respire.

Datorită eficacității sale, ȋn cazul bolilor respiratorii,  fizioterapia este utilizatǎ la pacienții de toate vârstele, de la copii pȃnǎ la vârstnici. În timpul procesului, pacienții sunt supuși unei tratament de drenaj postural, efectueazǎ exerciții de respirație profundă, combinate eventual cu alte forme de activitate fizicǎ. Exercițiile de respirație sunt recomandate atȃt pentru pacienții care suferă de probleme respiratorii acute și cronice, dar și pentru boli de altă natură care duc la funcționarea deficitară a plămânilor.

Tehnicile utilizate

Relaxarea - ȋn cadru acestei tehnici terapeutul ajută pacientul sǎ se relaxeze. Acesta aduce bărbia cât mai aproape de piept și respiră pe gurǎ, pentru încetinirea ratei de respirație și creșterea nivelului de aer expirat.

Respirația diafragmaticǎ – acestǎ tehnicǎ ajutǎ la creșterea capacitǎții pulmonare, facilitează respirația și reduce volumul de aer necesar.

Percuția pieptului - se realizează cu ajutorul unui terapeut, care va bate ȋn mod ritmic pe pieptul pacientului pentru a încuraja eliberarea de mucus sau de alte secreții.

Exerciții fizice graduate - pacienții care au dificultăți de mișcare sau de respirație evitǎ, de obicei, orice mișcare pentru a nu agrava aceste dificultăți de respirație. Cu toate acestea, acest lucru poate fi contraproductiv,  mai ales cǎ lipsa de mișcare scade volumul pulmonar și capacitatea de respirație.

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Fizioterapia - indicatii, optiuni

 

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii