+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu
Luni, 15 Aprilie 2013 13:52

astmAstmul este o boalǎ ce afecteazǎ cǎile respiratorii, moment ȋn care acestea devin inflamate și se îngusteazǎ. Acest lucru duce la apariția unor simptome precum tuse, dificultăți de respirație și respirație șuierătoare. Deși cauza care duce la dezvoltarea astmului nu este cunsocutǎ specialiștii afirmǎ cǎ un istoric familial, alergiile sau factorii de mediu sunt cauze care pot sta ȋn spatele acestei boli.
O metodă alternativǎ utilizatǎ pentru ameliorarea astmului este acupunctura. Există unele studii care afirmǎ faptul cǎ terapia poate avea unele beneficii ȋn ameliorarea simptomelor date  de astm. Ȋn cadrul unei sedințe, terapeuții stimuleazǎ anumite puncte ale organismului pentru eliberarea energiei dar și pentru ȋmbunǎtǎțirea respirației.
 Acupunctura ȋnbunǎtǎțește funcționarea sitemului imunitar, fiind o parte importantă ȋn managementul astmului, mai ales cǎ dacǎ sistemul imunitar este slǎbit anumite boli precum rǎceala sau gripa pot complica astmul. Cu toate acestea, acupunctura este  recomandată doar  împreună cu alte tratamente standard.
Fizioterapia și astmul


Cercetǎtorii au descoperit cǎ, împreună cu terapia medicală, fizioterapia poate  ajuta la menținerea sub control a astmului. Fizioterapia se concentrează pe dezvoltarea mușchilor respiratori, fenomen ce poate ȋmbunǎtǎți respirația la aceastǎ categorie de pacienți.
În cadrul ședințelor de fizioterapie, terapeuții ȋnvațǎ pacienții sǎ respire corect, ceea ce pe termen lung poate avea numeroase beneficii. Prin intermediul fizioterapiei, pacienții pot ȋnvǎța cum sǎ aibǎ o posturǎ corectǎ sau o poziție corectǎ de somn care să extindă în mod corespunzător pieptul și plămânii pentru ca aceștia sǎ  funcționeze mai bine. De asemenea, există diferite tehnici de fizioterapie care pot ajuta la eliminarea excesului de mucus prezent în căile respiratorii, mai ales cǎ ȋndepărtarea acestuia scade riscul de infecții.


Ȋn funcție de particularitǎțile pacientului, fizioterapeutul va crea un program personalizat pentru acesta. Mai mult, pacientul va deveni mai activ iar calitatea vieții acestuia este ȋmbunǎtǎțitǎ. Multe persoane care suferǎ de astm nu realizeazǎ exerciții fizice deoarece considerǎ cǎ ȋn acest mod simptomele lor se vor agrava, ȋnsǎ ȋn tratamentul astmului exercițiile joacǎ un rol important iar pentru a fi realizate corect, pacientul trebuie sǎ apeleze la ajutorul unui fizioterapeut.


Sfaturi pentru managementul astmului:


•    Utilizați medicamentele prescrise de medic
•    Mergeți ȋn mod regult la controale
•    Utilizați inhalatorul în mod regulat pentru a preveni o criza astmaticǎ
•    Pǎstrați-vǎ la fel de activ fizic și dacǎ este posibil realizați exerciții fizice. Este important ca atunci cȃnd ȋncepeți un program de exerciții fizice sǎ ȋncepeți treptat și sǎ fiți sfǎtuit de un specialist ȋn domeniu care cunoaște starea dumneavostrǎ.

                                                                                                                     Autor: Lavinia Radu


Citește și:
Fizioterapia si bolile respiratorii
Fizioterapia - indicatii, optiuni


Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii