+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu

Vlad Tica: Am subventionat Europa cu peste 11.000 de medici

9am - July 18, 2012

Peste 50% dintre medicii români vor să plece din țară pentru a profesa în străinătate. Aceasta este rezultatul îngrijorător al unui studiu realizat de Colegiul Medicilor din România. Printre motivele invocate de cadrele medicale se numără veniturile mai mari, condițiile de muncă mai bune, prestigiul oferit de profesarea meseriei într-una din clinicle europene, precum și posibilitățile de dezvoltare.

"Numai anul trecut peste 2800-3000 de medici au părăsit țara", a declarat în cadrul Conferinței Naționale a Pacienților, ediția a II-a prof. univ. dr. Vlad Tica, vicepreședinte al Asociației Europene a Medicilor de Spital.

O altă problemă ridicată de prof. univ. dr. Vlad Tica este legată de îmbătrânirea populației medicale, ca rezultat al exodului medicilor tineri în alte state ale Uniunii Europene: "Față de cei puțin peste 6.000 de medici care sunt între 30-40 de ani, o să observați că sunt în descreștere până la 50 de ani, după care ponderea mare a medicilor care sunt în vârstă, ne arată că nu există o împrospătare a corpului medical", a continuat acesta.

Probleme avem și la capitolul repartizării proporționale, pe teritoriul României, a specialităților medicale. Conform profesorului Vlad Tica, numărul de specialități se modifică constant prin anumite acte normative, iar din unele zone ale țării chiar lipsesc anumite specialități medicale, fapt ce împiedică accesul pacienților la tratament.

Concluzia este că avem medici puțini, în vârstă, repartizați inegal pe teritoriul României. Cu toate acestea, prof. univ. dr. Vlad Tica propune câteva soluții care ar urma să stopeze exodul medicilor: "Finanțare bună înseamnă salarii decente, venituri decente pentru medici oriunde ar lucra, înseamnă condiții de muncă bune, care până la urmă se întorc în beneficiul pacienților, înseamnă un plan de dezvoltarea profesională astfel încât medicul să găsească posibilitatea de a evolua, de a se perfecționa pregătirea, de a-și dezvolta profesia. Al treile lucru este imaginea medicilor. Toți ar trebui să facem ceva pentru a demonta părerea corpului medical în care peste 80% dintre medici consider că imaginea pe care o au în țara lor este necorespunzătoare cu ceea ce cred că ar merita."

În ultimii ani, România a pierdut peste 11.000 de medici, care au decis să părăsească țara pentru a profesa în clinicile europene.

Citește și:

Deficitul de medici, problema dezbatuta in cadrul Conferintei Nationale a Pacientilor

Infertilitatea, un subiect tabu, dezbatuta la Conferinta Nationala a Pacientilor

Vezi și:

Conferinta Nationala a Pacientilor – Comunicare pentru Sanatate, Sanatate pentru Pacienti

Florian Popa: Coplata va fi legiferata

Testimoniale Conferinta Nationala a Pacientilor

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii