+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu

Chisturile ovariene, o necesitate sau o problema?

3pm - April 8, 2013

Specialiștii ne avertizează că apariția chisturilor ovariene nu trebuie să ne alarmeze. Ovarele produc în perioada menstruală chisturi de până la 2 cm care se sparg, eliberând ovulul cu rol important în fecundație. “Chistul trebuie să se formeze. Aceasta este funcția ovarului. Fiecare ovar, produce o dată la două luni câte un chist, care se va sparge si va elibera ovulul cu rol important în fecundație”, împărtășește Conf. univ. dr. Laurențiu Belușică, șeful secției de Chirurgie Generală, Spitalulul M.I.R.A. “Dimitrie Gerota” din București.
Cu alte cuvinte, dacă ovarul nu ar produce în perioada menstruală chisturi, care să se spargă și să elibereze ovulul, femeia este posibil să aibă o problemă de fertilitate descoperită, de obicei, la un control ginecologic de rutină.
După terminarea perioadei menstruale, apariția chisturilor ovariene nu mai este normală. În această perioadă, chisturile pot depăși 2 centimetri și pot provoca femeii stări de rău. În acest caz, pacienta poate avea o serie de simptome. Dr. Laurențiu Belușică (http://www.belusica.ro/servicii-medicale) prezintă care sunt acestea: “În general, are dureri abdominale, dacă este în timpul activității menstruale, poate să aibă chiar și tulburări de menstruație. Dacă chistul este mare, poate să aibă inclusiv greață, vărsături, o simptomatologie care este apropiată de patologia noastră digestivă.”
Diangnosticarea chisturilor ovariene se face de către medicul de familie, medicul ginecolog sau chirurgul generalist. Ca și metode, se vor folosi anamneza, adică discuția cu pacientul pe baza simtomelor pe care le are, examenul fizic, iar pentru o precizie mai mare se va folosi ecografia sau tomografia. Află, urmărind un interviu cu dr. Laurențiu Belușică ce presupune realizarea unei ecografii și ce presupune realizarea unei tomografii.
Pentru chisturile mai mari de 2 cm, medicii recomandă administrarea de contraceptive orale, ce au rolul de a sparge formațiunile. De asemenea, se mai poate folosi si puncția intravaginală, cu același rol. Chisturile peste 5 cm se tratează exclusiv chirurgical.
“Poți să verși, poți să ai greață, poți să ai tulburări menstruale, deci nu este normal să stai cu o boală chirurgicală sau să stai să lungești tratamentul medicamentos, tratamentul fiind obligatoriu chirurgical”, avertizează dr. Laurențiu Belușică. În funcție de particularitățile chistului, bolnava poate fi operată prin chirurgie laparoscopică, adică printr-o procedură minim invazivă, care presupune doar 4 incizii mici, de un centimetru, maxim doi și prin care se pucționează, se izolează chistul, se scoate, se dă la biopsie un fragment din el. De obicei, la acești bolnavi recuperarea este mult mai rapidă.
În cazul în care chistul prezintă anumite caracteristici speciale, ca de exemplu multiple cavități sau dimensiuni ce pot ajunge până la 10 cm, este recomandată chirurgia clasică. Operația de extirparea a chisturilor ovariene durează câteva minute și se realizează sub anestezia generală a pacientului.
Recuperarea după operația de extirpare a chisturilor ovariene se face foarte repede. Pacienta poate bea lichide chiar din ziua operației, iar începând cu următoarea zi va putea chiar să se dea jos din pat și să meargă.

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii