Palpitațiile sunt acele senzații neplăcute, ce apar brusc, într-un ritm haotic și brutal și care pot crea panică, stres și senzație de frică. În marea majoritate a cazurilor, durabilitatea variază de la câteva secunde la câteva minute și sunt resimțite fie în zona pieptului, fie în gât sau epigastru.
Care sunt cauzele apariției palpitațiilor?
În cele mai multe cazuri, palpitațiile sunt cauzate de factori externi precum:
-stres
-anxietate
-consum excesiv de cofeină, alcool sau tutun
- activitate fizică susținută
-emoții puternice(frică, bucurie, entuziasm)
- atac de panică
-medicamente(diuretice, antidepresive sau cele pentru astm)
Există, însă, și cazuri în care palpitațiile sunt cauzate de unele boli, precum cele din spectru cardiac. Între acestea, cea mai cunoscută și mai frecventă este aritmia. Iar printre cele mai cunoscute aritmii care produc palpitații se numără:
- extrasistolele. Sunt acele bătăi în plus care nu sunt sincronizate cu activitatea normală a inimii și care sunt resimțite ca o bătaie prea rapidă, urmată de o pauză prea lungă. În principiu, extrasistolele nu necesită tratament.
- tahicardia. În spatele denumirii medicale se ascund bătăile rapide ale inimii, care la un om sănătos se situează undeva între 60 și 90 și care, necontrolată poate afecta grav funcționarea inimii.
- fibrilația atrială. Se caracterizează prin bătăi neregulate ale inimii, mult mai rapide decât în mod normal și care afectează peste 5% din populația de peste 65 de ani.
Alte cauze care pot duce la apariția palpitațiilor sunt și anemia, deshidratarea, hipertiroidismul, hipoglicemia sau infecțiile.
Cum se manifestă palpitațiile?
Senzația cea mai des întâlnită pe care cei care au avut episoade de palpitații au simțit-o a fost cea de ”gol în piept”. De asemenea, ele mai pot fi resimțite și ca bătăi foarte rapide ale inimii, respirație dificilă, amețeală, confuzie, transpirații sau dureri la nivelul brațelor sau a inimii.
Care este tratamentul pentru palpitații?
În funcție de boala și substratul care le produce, medicul va stabili tratamentul corect pentru fiecare pacient în parte. Însă, dacă ele nu sunt cauzate de nicio boală, ci sunt influențate de factori externi, atunci adoptarea unui regim de viață sănătos este imperios necesară. Evitarea pe cât posibil a consumului de cofeină, de tutun și renunțarea la alcool se va face imediat, iar hidratarea trebuie menținută pe întreg parcursul zilei.
În orice caz, prezentarea la medic este obligatorie, mai ales dacă episoadele pe palpitații nu se opresc și devin din ce în ce mai dese.
Autor: Lavinia Peter