Ridurile sunt o parte naturală a procesului de îmbătrânire și apar cu precădere pe pielea expusă la soare, cum sunt fața, gâtul, mâinile și antebrațele.
Deși genetica determina în mare parte structura pielii și textura acesteia, expunerea la soare este o cauză majoră pentru apariția ridurilor, în special la persoanele cu pielea alba. Alți factori, cum ar fi poluarea și fumatul, contribuie de asemenea la ridarea pielii.
Dacă apariția ridurile ne deranjează, avem în acest moment mai multe opțiuni decât oricând pentru a le netezi sau a le face mai puțin vizibile. Printre aceste opțiuni se numără medicamente, tehnici de rejuvenare ale pielii, injecții și chirurgia etc.
Semne și simptome
Ridurile sunt liniile și cutele care se formează pe piele. Unele ridurile pot deveni foarte adânci și pot fi deosebit de vizibile în jurul ochilor, a gurii și al gâtului.
Cauze
Ridurile sunt cauzate de o combinaţie de factori – unii factori pot fi controlați, alții nu.
- Vârsta. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pielea devine mai puțin elastică și mai fragilă. Cantitatea din ce în ce mai scăzută a uleiurilor naturale usucă pielea și o face să pară mai ridată. Grăsimea din straturile mai profunde ale pielii se diminuează. Aceste lucruri cauzează lăsarea pielii și apariția ridurilor pronunțate.
- Expunerea la razele ultraviolete (VU). Radiațiile ultraviolete, care accelerează procesul natural de îmbătrânire, este cauza principală a ridării precoce. Astfel, pielea începe să se deformeze și apar ridurile premature.
- Fumatul. Fumatul poate accelera procesul normal de îmbătrânire a pielii, contribuind la apariția ridurilor.
- Expresii faciale repetate. Mișcările și expresiile faciale, cum ar fi încruntatul și zâmbetul pot determina apariția pe piele a unor linii fine și a ridurile.
Tratament
În prezent, există mai multe terapii care pot preveni și ameliora ridurile deja apărute.
Mai multe tipuri de lasere, cunoscute ca lasere non-ablative, pot fi utilizate în tratamentul ridurilor. Laserele acţionează prin încălzirea dermului și prin stimularea secreției de colagen. Această terapie însă nu are însă rezultate la fel de spectaculoase ca în cazul laserelor ablative, care îndepărtează straturile de piele ridată.
Toxina botulinică și alte tipuri de injecții sunt din ce în ce mai des folosite pentru reducerea ridurilor.
De asemenea, ridurile pot fi prevenite cu ajutorul loțiunilor și cremelor special create pentru această problemă.