+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 28 Ianuarie 2014 11:30

strungareata-copiiDiastema sau popular, strungareața este extrem de frecventǎ, în special în rândul copiilor. Aceasta poate face parte din dezvoltarea naturalǎ a copilului și se poate corecta de la sine. De fapt, pȃnǎ la 97 % din copii prezintǎ diasteme, ȋnsǎ procentul scade semificativ pȃna aceștia ajung la maturitate.  În cazul în care diastema rămâne și după erupția dinților de adult, aceasta va deveni permanenta și poate fi corectatǎ numai cu tratament profesional.

 

Cauzele diastemei

Există mai multe motive pentru care diastemele permanente se formează. O diastemǎ este adesea rezultatul unei discrepanțe între mărimea fălcilor și mărimea dinților. Diastemele pot fi, de asemenea, cauzate de dinții lipsǎ, dinții subdimensionați sau de obiceiurile proaste, cum ar fi  suptul degetului ȋn mood excesiv.

Un dezechilibru hormonal la nivelul glandei endocrine poate face ca maxilarul să fie anormal de mare în timp ce dinții să rămână normali ca dimensiune, cauzând spații între dinți. 

Obiceiuri care creează diasteme -  anumite obiceiuri pot duce la crearea unei diasteme și / sau la exacerbarea condițiilor pot  provoca o diastemǎ. Ținerea limbii în mod necorespunzător  sau forțarea limbii între dinți poate afecta în mod negativ poziția incisivilor.

 

Diastema la adulți

Diastema poate aparea la adulți atunci când apar spații între incisivii centrali. Ȋn general, spațiile  apar între incisivi ca urmare a mișcării cauzată de pierderea de osului alveolar, ca urmare a unei boli  parodontale.  Incisivii anormal de mici sunt o altǎ cauzǎ a diastemei la adult. 

Tratamentul diastemei

 

Tratamentul pentru stungǎreațǎ constǎ ȋn aplicarea unor tehnici ortodontice care închid spațiul dintre dinți. Incisivii pot fi apropiați iar spațiul dintre dinți corectat.  O soluție estetică, fără utilizarea unui tratament de ortodonție poate implica utilizarea de material artificial pentru a reduce decalajul dintre dinți sau de a face dinții din fațǎ sǎ parǎ mai mari decȃt sunt ȋn realitate .

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Anodontia – absenta dintilor

Sensibilitatea dentara – cum o tratam?

 

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii