+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 23 August 2012 09:29

respiratie urat_mirositoareHalena sau respirația urȃt mirositoare este, ȋn mare parte, cauzată de bacteriile producǎtoare de sulf care trǎiesc ȋn mod normal ȋn cavitatea bucalǎ. Halena este o afecțiune care poate jena pacientul, iar aproximativ 25% din pacienții care suferǎ de aceastǎ boalǎ au dezvoltat anxietate din cauza acestei afecțiuni. Aproximativ 2,4% din populația adultă suferă de respirație urȃt mirositoare, la nivel global. Halena nu este o boalǎ infecțioasǎ, iar pentru soluționarea problemei pacientul poate apela fie la medicul de familie, fie la medicul dentist.

 

Cauzele care produc halena

Uneori, bacteriile prezente ȋn mod natural ȋn cavitatea oralǎ ȋncep sǎ descompunǎ foarte rapid proteinele, ceea ce are ca efect direct eliminarea unui miros sulfuros. Ȋn afarǎ de compușii sulfuroși volatili, existǎ și alți factori care pot fi responsabili pentru respitația urȃt mirositoare. Aceștia sunt:

Bolile dentare. Bolile dentare sau igiena precarǎ a dinților pot cauza o respirație urȃt mirositoare. Limba, de asemenea, este un alt organ pe suprafața cǎruia se pot acumula bacterii.

Consumul de alimente. Ȋn special, consumul de alimente care au un miros puternic. Ceapa și usturoiul sunt cele mai cunoscute exemple, dar existǎ și alte legume și condimente care, de asemenea, pot provoca o respirație urȃt mirositoare. Ȋn acest caz, halena este trecǎtoare.

Fumatul. Este un alt factor care usucǎ gura și care poate provoca halenǎ.

Uscăciunea gurii. Saliva ajutǎ la curǎțarea naturalǎ a gurii și eliminǎ particulele care pot provoca mirosuri neplǎcute. O afecțiune numită xerostomie poate contribui la apariția halenei.

Alte afecțiuni. În aproximativ 10 % din cazurile de halenǎ, mirosurile neplǎcute nu provin din cavitatea bucalǎ. Boli precum: diabetul zaharat, insuficiența renală sau hepatică, boala de reflux gastroesofagian sau infecțiile respiratorii superioare și inferioare pot provoca o respirație urȃt mirositoare.

Simptomatologia halenei

Simptomele halenei pot include:

• Limbǎ ȋncǎrcatǎ;

• Gurǎ uscatǎ;

• Scurgeri nazale;

• Respirație urȃt mirositoare;

• Vȃscozitatea salivei;

• Gust metalic și amar ȋn gurǎ;

• Senzație de arsurǎ la nivelul limbii;

Diagnosticarea halenei

Halena poate fi diagnosticatǎ de medic dupǎ ce pacientul ȋi vorbește despre simptomele pe care le experimenteazǎ. Medicul va recomanda pacientului sǎ realizeze un test care mǎsoara cantitatea de compuși sulfuroși volatili din respirație sau poate recomanda o radiografie dacǎ principala cauzǎ a afecțiunii este o boalǎ dentarǎ.

Tratamentul halenei

Nu există niciun tratament specific pentru halena. Medicul va alege terapia potrivitǎ pentru fiecare pacient ȋn parte, ȋn funcție de factorul cauzator al bolii.

Pacientul va trebui sǎ evite deshidratarea și sǎ aibǎ o bunǎ igienǎ oralǎ. Dacǎ fumatul este cauza care a produs boala, este probabil ca pacientul sǎ fie nevoit sǎ renunțe la fumat. Ȋn cazul ȋn care o boala dentarǎ este motivul, medicul dentist va recomanda un tratament specific.

Ȋn cazul ȋn care respirația urȃt mirositoare este produsǎ de sinuzită cronică, poate fi utilizatǎ, ȋn mod regulat, o soluție salină sub formǎ de spray nazal sau antibiotice ȋn cazul ȋn care existǎ cantitǎți prea mari de bacterii producǎtoare de sulf ȋn cavitatea bucalǎ.

Prevenirea halenei

Pentru a preveni halena, pacientul trebuie sǎ aibǎ ȋn primul rȃnd o igienǎ oralǎ sǎnatoasǎ. Iată câteva sfaturi:

• Spǎlați-vǎ pe dinți dupǎ ce mȃncați!

• Curǎțați-vǎ limba utilizȃnd o periuțǎ specialǎ!

• Beți o cantitate suficientǎ de apǎ ȋn fiecare zi!

• Mergeți la medicul dentist pentru controale de rutinǎ!

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

O bacterie prezenta in cavitatea orala poate produce probleme cardiovasculare

Bauturile energizante ataca smaltul dintilor

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii