+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 20 Decembrie 2013 10:53

glanda tiroidaTiroida este o glandǎ micǎ ȋn formǎ de fluture, situatǎ imediat sub laringe, în partea de jos a gâtului. Scopul glandei tiroide este de a lua iodul din alimentele pe care le consumăm pentru a-l converti ȋn hormoni tiroidieni: tiroxinǎ ( T4 ) și triiodotironinǎ ( T3). 

Tiroida este, de asemenea, responsabilǎ pentru creșterea, dezvoltarea  normalǎ și funcționarea organismului. 

Tiroida produce circa 80 % din T4 si 20% T3 și este controlată de către glanda pituitară. La rȃndul sǎu glanda pituitară este controlatǎ de hipotalamus. Când hormonii tiroidieni sunt prea puțini, glanda pituitarǎ elibereazǎ un hormon tiroidian - stimulare hormonalǎ ( TSH ).

Bolile tiroidiene afecteazǎ aproximativ 1% din femeile de vȃrsta reproductivǎ. Tiroida influențeazǎ aproape fiecare organ din corp și este un regulator important al metabolismului. Într-o sarcina normalǎ, hCG determină o scădere temporară a valorilor TSH , în primul trimestru.

Funcția tiroidiană sǎnǎtoasǎ poate fi afectată de: expunerea la toxinele din mediu - radiații electromagnetice,  pesticide, metale grele, sau de factorii generici.

Hipotiroidismul

Ȋn acest caz tiroida nu produce suficienți hormoni tiroidieni. Se recomandă ca femeile cu menstruație neregulată sǎ realizeze analiza TSH și T4. De asemenea, valoarea TSH-ului  peste 2,5 mUI / ml a fost asociatǎ cu un risc mai crescut de avort.

Cum afecteazǎ hipotiroidismul fertilitatea ?

Cicluri anovulatorii -  ovarele nu elibereaza ovulul iar acest lucru face ca sarcina sǎ fie imposibilă.

Probleme ȋn faza lutealǎ - cu o fazǎ luteala prea scurtǎ un ovulul fertilizat nu se poate implanta în siguranță.

Nivel crescut de prolactinǎ - din cauza nivelurilor ridicate de TRH și nivelului scǎzut de tiroxinǎ ( T4 ), poate apǎrea o ovulație neregulatǎ sau ca ovulația sǎ nu aibǎ loc.

Alte dezechilibre hormonale – nivel redus al globulinei de legare a hormonului sexual ( SHBG ), dominația estrogenului, un deficit de progesteron, probleme ce pot interfera cu echilibrul necesar reproducerii.

Rezolvarea problemelor tiroidiene ȋnainte de a concepe un copil este foarte importantǎ. 

Simptome incipiente de hipotiroidism pentru femei:

Infertilitate feminină

Ciclu menstrual neregulat

Nivel crescut de prolactinǎ

Pentru incipiente pentru bǎrbați:

Scăderea libidoului la bărbați

Extindere anormală a glandelor mamare 

Hipotiroidismul netratat poate duce la complicații grave ȋn caz de sarcină. Complicațiile pentru mamǎ ȋnclud: anemie, preeclampsie, desprinderea de placentǎ, hemoragie postpartum. Complicațiile pentru copil sunt: naștere prematurǎ, greutate micǎ la naștere, problemele tiroidiene, malformații congenitale.

Hipertiroidismul

Simptomele clasice asociate cu hipertiroidism sunt: anxietate, pierdere ȋn greutate, diaree, palpitații, exoftalmie, și eventual, gușǎ. Se definește drept hiperactivtatea glandei tiroide, care duce la o supraproducție de hormoni tiroidieni. Aceasta poate fi cauzatǎ de o varietate de motive și poate duce la tiroidita Hashimoto. 

Simptomele de hipertiroidism la femei:

Pierderea libidoului

Amenoree 

Tiroidita postpartum care apare la 7 % din femei, în primul an după naștere

Simptomele de hipertiroidism la bǎrbați:

Extindere anormală a glandelor mamare la bǎrbați

Pierderea libidoului

Hipotiroidismul subclinic -  2-3 % din femeile de vârstă reproductivă au hipotiroidism subclinic motiv pentru care este  recomandat sǎ ȋși verifice anticorpii TPO și TGB. Pentru femeile care nu ȋncercǎ cǎ rǎmȃnǎ ȋnsǎrcinate se recomnadǎ screeningul, ȋnsǎ  pentru cele care doresc sǎ devina mame se recomandǎ corectarea nivelurilor de TSH prin tratament cu hormoni tiroidieni de substituție pentru a reduce nivelurile de TSH la sub 2,5 mUI / ml .

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Hormonii si infertilitatea

Tratamentul infertilitatii – generalitati

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii