+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 09 Octombrie 2014 10:00

criptococozaCriptococoza este o infecție fungică cauzată de fungi care fac parte din genul Cryptococcus. Există peste 30 de specii diferite de Cryptococcus, dar două dintre ele - Cryptococcus neoformans și Cryptococcus gattii - provocă aproape toate infecțiile criptococice la oameni și animale. Majoritatea persoanelor care dezvoltă cryptococoza au un sistem imunitar slăbit, deși persoanele sănătoase pot deveni, de asemenea, infectate, în special cu C. gattii.

Gattii Cryptococcus (C. gattii) este un tip de ciupercă, care se găsește în sol și în asociere cu anumiți arbori, în special arbori de eucalipt. C. gattii a fost găsit de-a lungul regiunile tropicale și sub-tropicale ale lumii. Începând cu anul 1999, cazuri infectate cu C. gattii au fost găsite în Statele Unite Pacific Northwest, Insula Vancouver, British Columbia și continent. Infecția este considerat a fi o boală infecțioasă în curs de dezvoltare în aceste domenii.

 

Cauzele apariției criptococozei

C. gattii trăiește în mediul înconjurător, în asociere cu anumiți copaci și în solul din jurul copacilor. Oamenii se pot infecta după inhalarea sporilor de ciuperci microscopice.

Cryptococcus gattii trăiește în mediul înconjurător, de obicei în asociere cu anumite specii de copaci sau în solul din jurul copacilor. Oamenii și animalele se pot infecta cu C. gattii după inhalarea celulelor de aer deshidratate de drojdie sau spori, care circulă prin tractul respirator și intră în plămânii gazdei. Dimensiunea redusă a drojdiei și / sau a sporiilor le permite să se depună adânc în țesutul pulmonar. Mediul din interiorul corpului gazdă dă semne celulelor C. gattii pentru a se transforma în forma sa de drojdie, iar celulele cresc capsule groase pentru a se proteja. Drojdiile apoi se divizează și se multiplică de înmugurire. După infectarea plămânilor, celulele C. gattii pot călători prin fluxul sanguin, fie pe cont propriu sau în interiorul celulelor macrofage pentru a infecta alte zone ale corpului, de obicei, sistemul nervos central.

 

Simptomele criptococozei

Cele mai frecvente simptome ale infecției cu C. gattii includ dificultăți de respirație, tuse, oboseală, febră și dureri de cap. C. gattii poate infecta, de asemenea, sistemul nervos central și determină inflamarea creierului și a meningelui, care se numește meningoencefalită. Simptomele infecției sistemului nervos central pot include un status mental alterat. Infecție diseminată poate duce la creșteri fungice în plămâni, piele, creier sau alte organe. Simptomele de infectie C. gattii sunt estimate să înceapă oriunde între 2 și 14 luni de la expunerea la ciupercă. Dacă aveți simptome care credeți că ar putea fi cauzate de C. gattii, este important să vizitați un medic imediat.

 

Tratament pentru criptococoză

Criptococoza necesită tratament cu medicamente antifungice, prescrise de medic, timp de cel puțin 6 luni. Tratamentul infecțiilor criptococice severe, inclusiv cele cu implicarea sistemului nervos central, de obicei începe cu amfotericina B, de multe ori în combinație cu flucitozină. Pentru pacienții cu criptococoza ușoară sau moderată, se preferă un tratament cu fluconazol sau itraconazol. Fluconazolul poate fi folosit și pentru terapia de întreținere a paciențiilor infectați cu HIV, care suferă de meningoencefalită criptococică.

 

 

Autor: Alexandra Necula

Citește și:

Melioidoza

Bruceloza

 

 

 


Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii