Copiii care au un părinte cu alergii sunt cu 25 % mai predispuși la alergie decȃt copiii ai cǎror pǎrinți nu au alergii iar atunci cȃnd ambii părinți au alergii, riscul copiilor de a dezvolta și ei alergii crește cu pȃna la 70%.
Cauzele alergiilor la bebeluși
Unele dintre cele mai comune cauze pentru apariția alergiilor sunt:
· Acarienii: organisme microscopice care se dezvoltǎ ȋn casǎ. Aproape 85 % din cei care suferǎ de alergii sunt alergici la praf.
· Pǎrul de animale: lǎsat de pisici, câini sau alte animale cu blană.
· Polen, în special de la copaci.
· Mucegaiul ce apare în locurile umede, cum ar fi ȋn băi, subsoluri sau în aer liber într-un climat umed.
· Unii copii sunt alergici la pernele la umplute cu puf sau la pǎturi de lȃnǎ. O altǎ alergie care apare din ce ȋn ce mai des este și cea cauzatǎ de fumul de tutun.
Simptomele alergiilor la bebeluși
Simptomele copilului depind ȋn principiu de ce organe sunt afectate. Alergiile cauzate de mediu, cum ar fi mucegaiul sau alergiile cauzate de polen afectează sistemul respirator, astfel încât copilul poate avea nas ȋnfundat sau dificultǎți de respirație.
Alergiile alimentare afecteazǎ, de obicei, sistemul gastro-intestinal, astfel încât copilul ar putea prezenta: umflarea buzelor, greață, vărsături sau diaree. Unele alergii afecteazǎ și pielea, astfel încât poate apǎrea o erupție pe piele sau urticarie după ce micuțul intră în contact cu un alergen.
În general, se recomandǎ sǎ urmăriți orice reacție adversǎ. Reacțiile alergice pot crește în ȋntensitate de-a lungul timpului, motiv pentru care trebuie sǎ anunțați medicul dacǎ observați simptome neobișnuite la cel mic.
În cazul în care copilul dumneavoastră dezvoltă dificultăți de respirație sau respirație după expunerea la un alergen, solicitați imediat asistență medicală deoarece anafilaxia este o reacție alergică severă, care poate duce la șoc și chiar la deces.
Diagnosticarea alergiilor la bebeluși
Medicul pediatru poate diagnostica o alergie dupǎ realizarea unui test cutanat, a unui test de sânge sau a unui tip mai vechi de testare și anume testul intradermic. Pediatrul va ȋntreba pǎrinții despre istoricul celui mic dar și de istoricul alergiilor din familie. Alergiile comune, cum ar fi eczemele, febra fȃnului sau alergiile alimentare, sunt deseori mai ușor de diagnosticat atunci cȃnd cel mic este vǎzut de un medic.
În cazul în care evaluarea inițială a pediatrului sugerează că ar putea fi vorba de o alergie, puteți merge cu cel mic la un alergolog pediatru pentru ca specialistul sǎ depisteze care este factorul ce duce la declanșarea problemei.
Tratamentul alergiilor la bebeluși
Cel mai bun tratament este ca cel mic sǎ stea departe de alergenul care provoacă reacția, ȋnsǎ acest lucru nu este întotdeauna ușor. Medicul poate recomanda administrarea unor medicamente cum ar fi antihistaminicele sau a steroizilor topici sau care se inhaleazǎ.
Medicamentele nu pot vindeca o alergie, ȋnsǎ acestea pot atenua simptomele produse de factorul alergen. O altǎ formǎ de tratament este și desensibilizarea, ȋnsǎ acesta este, în mod normal, recomandatǎ numai pentru tratamentul alergiilor severe, cum ar fi alergia la animale de companie.
Ȋn cazul în care copilul dumneavoastră are o alergie severǎ, asigurați-vă că toate persoanele care ȋi ingrijesc cunosc simptomele de anafilaxie și știu cum să folosească o injecție cu adrenalinǎ.
Prevenirea alergiilor la bebeluși
· Păstrați copilul în interior atunci când cantitatea de polen de afarǎ este mare, mai ales atunci când bate vântul.
· În cazul în care copilul dumneavoastră este alergic la acarieni, curățarea periodică a casei vǎ va ajuta. Spălați jucării de pluș, perne și perdele, cât mai des posibil și la o temperatură cȃt mai ridicată.
· Animalele de companie: Țineți animalele de companie în exterior cât mai mult posibil, sau limitați accesul la o singurǎ camerǎ, ȋn care nu aveți covor. Nu permiteți animalului de companie sǎ intre în dormitorul copilului dumneavoastră. Dacă sunteți în vizitǎ la un prieten sau la o rudǎ care are un animal de companie, trebuie sǎ ȋi rugați sǎ nu aspire ȋn aceeași zi deorece acest lucru face ca nivelul de alergeni din aer sǎ creascǎ.
Autor: Lavinia Radu
Citește și:
Constipatia la bebelusi
Acneea la nou-nascut