+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 09 Aprilie 2012 14:30

icter nou nascutIcterul la sugari este o afecțiune comună, în special la copiii nǎscuți ȋnainte de 38 sǎptǎmȃni de gestație, precum și la bebelușii hrǎniți la sȃn. Icterul apare din cauza faptului cǎ, ficatul unui copil nu este suficient de matur pentru a metaboliza bilirubina din sȃnge.

 

 

Icterul la nou-nǎscuți se manifestǎ printr-un aspect galben al pielii și al ochiilor. Acesta se produce deoarece sângele copilului conţine un exces de bilirubinǎ.

Tratatamentul icterului nu este ȋntotdeuna necesar la sugari, iar cele mai multe cazuri ȋn care copilul necesitǎ tratament, aceștia raspund bine la un tratament neinvaziv.

Deși complicațiile sunt rare, icterul sever la nou-nǎscut sau netratat, poate provoca leziuni ale creierului.

 

Cauzele care duc la apariția icterului la nou-nǎscuți

Cauza principală a icterului este dat de:

Excesul de bilirubinǎ (hiperbilirubinemie). În mod normal, ficatul filtreazǎ bilirubinǎ din sȃnge și ȋl elibereazǎ ȋn tractul intestinal. Ȋnainte de naștere, ficatul mamei este cel care ȋndepărteazǎ bilirubina din sȃngele copilului.

Ficatul unui nou-nǎscut este imatur și, de multe ori, nu poate elimina bilirubina suficient de repede, cauzȃnd un exces de bilirubinǎ. Icterul cauzat de aceste condiţii normale este numit icter fiziologic şi apare în ziua a doua sau a treia de viațǎ.

 

Alte cauze care pot duce la apariția icterului pot fi:

 • Icterul determinat de laptele mamei.
 • Sângerare internă (hemoragia).
 • O infecţie în sângele sugarului.
 • Infecţii virale sau bacteriene.
 • Deficiențe ale ficatului.
 • Sindromul lui Gilbert.
 • Nou-nǎscuții cu probleme alimentare.

 

Simptomele icterului la nou-nǎscuți

Simptomele de icter sugari apar de obicei ȋntre a doua şi a patra sǎpǎmȃnǎ după naştere şi includ:

 • Îngălbenirea pielii
 • Îngălbenirea ochilor

 

Ȋngǎlbenirea se poate observa inițial la faţa copilului. Dacă starea progreseazǎ, culoarea galbenǎ a pielii ȋncepe sǎ afecteze corpul și ochii sugarului.

 

Complicațiile icterului

 • Encefalopatie acutǎ bilirubinicǎ. Următoarele semne pot indica encefalopatie acutǎ bilirubinicǎ la un copil cu icter: febră, vărsături, copiii se trezesc greu, plȃng des, ȋși mișcǎ gȃtul și corpul neregulat.
 • Icterul nuclear. Apare în cazul în care encefalopatia bilirubinicǎ provoacă leziuni permanente la nivelul creierului. Icterul nuclear poate duce la:

- Mişcări involuntare şi necontrolate.

- Pierderea auzului.

- Insuficienţă intelectualǎ.

 

Diagnosticul icterului la nou-nǎscuți

Medicul poate diagnostica icterul la sugari pe baza aspectului pe care ȋl au copiii, cu toate acestea, pot fi necesare teste pentru a identifica atȃt severitatea icterului cȃt și cauza.

Teste pentru a determina tipul de icter includ:

- Analize de sȃnge.

- Utilzarea unui dispozitiv numit bilirubinometru, care măsoară nivelul de bilirubinǎ al copilului.

- Teste de urinǎ.

 

Tratamentul icterului la nou-nǎscuți

Icterul fiziologic dispare de multe ori de la sine în termen de două sau trei săptămâni. Dacǎ bebelușul suferă de un icter moderat sau sever, poate fi necesarǎ reinternarea bebelușului ȋn spital.

Tratamentele utilizate pentru a reduce nivelul de bilirubinǎ din sȃngele copilului pot include:

Terapia prin luminǎ (fototerapia). Copilul este plasat sub un instrument special care emite lumină într-un spectru albastru-verde. Lumina schimbă forma şi structura moleculelor bilirubinei în aşa fel încât să poată fi eliminat în urină şi fecale. Lumina nu este o luminǎ ultravioletǎ. În timpul tratamentului, copilul va purta doar un scutec şi pansamente de protecţie pentru ochi. Procedura se realizeazǎ, de obicei, ȋn spital.

Terapia cu imunoglobuline pe cale intravenoasǎ. Icterul poate fi legată de diferenţe ale tipului de sȃnge ȋntre mamǎ și copil. Acest lucru duce la o condiţie în care copilul primește anticorpi de la mamǎ, care contribuie la distrugerea celulelor sanguine la copil. Transfuzia intravenoasă de imunoglobulină, o proteinǎ de sȃnge, poate reduce nivelul de anticorpi și poate vindeca icterul.

Transfuzii de sȃnge. Rareori este necesar aceast tratament, doar atunci cȃnd icterul este sever și nu rǎspunde la alte tratamente.

 

Prevenirea icterului la nou-nǎscuți

Cea mai bunǎ prevenire a icterului la sugari o reprezintă hrǎnire\ adecvatǎ. Copiii alăptaţi ar trebui să aibă opt pȃnǎ la 12 mese pe zi, ȋn special ȋn primele cȃteva zile de viațǎ.

 

Citește și:

Bebelusii nascuti la 37 de saptamani, usor mai expusi riscului de a dezvolta astm

Sugarii sunt de doua ori mai predispusi la colici daca mama sufera de migrene

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii