+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 04 Martie 2013 15:33

mers-in-somnSomnambulismul sau mersul în somn este o tulburare de comportament ce apare în timpul somnului profund. Individul se va ridica din pat, fiind pațial treaz și va începe să meargă sau să facă alte activități. Tulburarea este mult mai frecventǎ la copii decât la adulți și este mai probabil să apară în cazul în care o persoană este privată de somn. De obicei, pacientul nu ȋși amintește de episodul de somnambulism iar aceasta poate dura ȋntre 5 - 20 de minute.

Simptomele somnambulismului variazǎ de la activitǎți ȋn care pacientul stǎ ȋn pat și privește ȋn jur pȃnǎ la mers prin casa sau ȋn exteriorul casei. Specialiștii susțin cǎ existǎ o concepție greșitǎ conform cǎreia un pacient somnambul nu ar trebui să fie trezit, ȋnsǎ riscul de accidente crește dacǎ acesta nu este trezit. Se estimeazǎ cǎ ȋntre 1% și 15% din populație prezintǎ episoade de somnambulism, ȋnsǎ acesta apare ȋn special ȋn cazul copiilor cu vȃrste ȋntre trei și șapte ani, care suferǎ și de apnee de somn.

Cauzele care duc la dezvoltarea somnambulismului

Existǎ cȃțiva factori care contribuie la dezvoltarea somnambulismului și anume: privarea de somn, oboseala, stresul, anxietatea, febra sau unele medicamente. Somnambulismul este, uneori, asociat cu anumite boli care afecteazǎ somnul precum: apneea ȋn somn, migrenele, sindromul picioarelor neliniștite. De asemenea, somnambulismul se poate manifesta la mai mulți membrii ai aceleiași familii.

Simptomele somnambulismului

Somnambulismul apare, cel mai adesea, în timpul somnului profund, dar poate apǎrea și ȋn stadiile inițiale ale somnului, la cȃteva ore dupǎ ce pacientul a adormit.

Simptomele cele mai comune sunt:

• Mersul ȋn timpul somnului

• Ochii deschiși

• Persoana nu ȋși amintește episodul de somnambulism

• Utilizeazǎ un limbaj fǎrǎ sens

• Nu se poate comunica cu persoana care suferǎ de somnambulism deși pare treazǎ

Diagnosticarea somnambulismului

De obicei, diagnosticarea se face dupǎ analiza simptomelor, nefiind necesare alte teste suplimentarea precum o polisomnogramǎ. Ȋn cazul persoanelor care au și anumite probleme emoționale medicul poate recomanda o evaluare psihologică pentru a gǎsi cauzele au dus la apariția episoadelor de somnambulism.

Tratamentul somnambulismului

Tratamentul pentru somnambulism nu este necesar ȋn anumite cazuri. Cu toate acestea, dacǎ observați cǎ un membru din familie are un episod de somnambulism, acesta trebuie condus spre pat. Nu este periculos sǎ ȋl treziți, ȋnsǎ acesta poate fi confuz și dezorientat la trezire. 

Tratamentul somnambulismului ȋn cazul adulților poate include anumite terapii, una dintre ele fiind hipnoza. Dacǎ persoana experimenteazǎ somnolențǎ excesivǎ ȋn timpul zilei sau prezintă un risc de a se accidenta, medicul poate recomandă utilizarea de benzodiazepine sau antidepresive, terapie ce poate opri episoadele de somnambulism. Pentru copiii care experimeteazǎ mai des episoade de somnambulism, medicul poate recomanda o metodǎ de tratament numitǎ trezire programatǎ. Pentru a evita aceste episoade:

• Nu consumați multe lichide ȋnainte de somn

• Ȋncercați sǎ aveți un orar de somn regulat

• Ascultați muzicǎ relaxantǎ ȋnainte de ora de somn

• Aerisiți camera și asigurați-vǎ cǎ ȋn camerǎ este suficient de ȋntuneric

Citește și:

Claustrofobia – cauze si tratament

Agorafobia

 

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii