+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 29 Ianuarie 2013 14:19

bipolar disorderTulburarea bipolară mai este cunoscută şi sub numele de tulburarea maniaco-depresivă. Aceasta este asociată cu modificări ale dispoziţiei, care variază de la depresie până la episoade maniace. Pacientul experimentează stări precum depresia, moment în care se simte trist sau fără speranţă şi îşi pierde interesul pentru majoritatea activităţilor. Când starea se schimbă spre un episod maniac, pacientul se simte euforic şi plin de energie.

 

În unele cazuri, tulburarea bipolară provoacă simptome de depresie şi manie, în acelaşi timp. În majoritatea cazurilor, tulburarea bipolară poate fi controlată cu medicamente şi consiliere psihologică.

Cauzele care duc la apariţia tulburării bipolare

Factorii care declanşează tulburarea bipolară sunt necunoscuţi, însă există anumite cauze care pot duce la dezvoltarea afecţiunii:

Diferenţele biologice. Persoanele care suferă de tulburare bipolară suferă anumite modificări la nivelul creierului.

Neurotransmiţători. Dezechilibrul neurotransmiţătorilor pare să joace un rol semnificativ în tulburare bipolară.

Dezechilibrul hormonal. Poate fi implicat în declanşarea tulburării bipolare.

Factorii genetici. Tulburarea bipolară este mai frecventă la persoanele care au o rudă de sânge care suferă de această afecţiune.

Factorii de mediu. Stresul, pierderea unor persoane dragi sau alte experienţe traumatice pot cauza dezvoltarea tulburării bipolare.

Tipurile tulburării bipolare

Tulburarea bipolară de tipul I. Apar modificări ale dispoziţiei, care afectează mediul social al pacientului. Episoadele maniacale pot fi severe şi periculoase.

Tulburarea bipolară de tipul II. Este o formă mai blândă a tulburării bipolare. Pacienţii pot dezvolta hipomanie, care să alterneze cu depresia.

Tulburarea bipolară ciclică rapidă. Pacienţii manifestă un număr mai mare de patru episoade maniace sau depresive. În lipsa unui tratament, afecţiunea se poate înrăutăţi, iar episoadele pot fi din ce în ce mai frecvente şi mai intense. Pacienţii care urmează un tratament pot avea o viaţă socială şi de familie normală.

Diagnosticarea tulburării bipolare

Diagnosticul de tulburare bipolara poate fi pus după:

Un examen fizic. Acest lucru implică măsurarea înălţimii şi a greutăţii, verificarea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale şi a temperaturii, medicul poate asculta inima şi plămânii şi poate examina abdomenul.

Analize de sânge şi urină. Aceste teste pot ajuta la identificarea oricăror probleme fizice, care ar putea fi cauza simptomelor.

Evaluare psihologică. În care medicul va pune accent pe simptomele pe care pacientul le are.

Tratamentul tulburării bipolare

Tulburarea bipolară necesită tratament pe tot parcursul vieţii, chiar şi în perioadele în care pacientul se simte bine.Tratamentul este prescris de medicul psihiatru. Tratamentele primare pentru tulburare bipolară includ medicamente, consiliere de grup sau individuală, iar o parte importantă pentru pacient este educarea familiei despre ceea ce înseamnă tulburarea bipolară, pentru ca pacientul să se bucure de sprijinul familiei sale.

Tratamentul medicamentos

Medicamentele pentru tulburarea bipolară includ:

Litiul. Este eficient pentru stabilizarea stării de spirit şi prevenirea stărilor extreme. Periodic, sunt necesare teste de sânge, deoarece litiul poate provoca probleme de tiroidă şi de rinichi.

Anticonvulsivantele. Reacţiile adverse frecvente includ creşterea în greutate, ameţeală şi somnolenţă. Rareori, anumite anticonvulsivante pot cauza probleme mai grave, cum ar fi erupţii cutanate sau probleme hepatice.

Antipsihoticele. Efectele secundare depind de medicamente utilizate, dar pot include creşterea în greutate, somnolenţă, tremurături, vedere înceţoşată precum şi bătăi rapide ale inimii.

Antidepresivele.

Benzodiazepinele. Aceste medicamente îmbunătăţesc somnul şi reduc starea de anxietate. Exemplele includ: clonazepam, lorazepam, diazepam, şi alprazolam. Benzodiazepinele sunt, în general, folosite doar pe termen scurt. Efectele secundare pot include somnolenţă, coordonare musculară redusă, probleme de echilibru şi de memorie.

Prevenirea tulburării bipolare

Nu există nicio modalitate de a preveni tulburarea bipolară. Cu toate acestea, începerea tratamentului cât mai devreme, poate preveni agravarea bolii.

Pacienţii diagnosticaţi cu tulburare bipolară trebuie să evite drogurile şi alcoolul, să urmeze schema de tratament prescrisă de medic, şi să vorbească cu medicul său înainte de a lua alte medicamente.

Citeşte şi:

Anxietatea

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii