+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 13 Mai 2013 08:54

ce-sunt-fobiileO fobie este o teamă excesivă, cauzată de un obiect sau de o situaţie. Spre deosebire de anxietate, care afectează pe majoritatea oamenilor doar o anumită perioadă de timp, fobia este de lungă durată  şi provoacă reacţii intense fizice şi psihologice, care pot afecta capacitatea pacientului de a se purta normal, la locul de muncă sau în mediile sociale.

Unii oameni se tem de spaţii largi, deschise, alţii au o fobie specifică, cum ar fi o teama de şerpi, gândaci, lifturi şi multe altele. Nu toate fobiile au nevoie de tratament, dar în momentul în care fobia afectează viaţa pacientului, o serie de terapii îl pot ajuta pe acesta să depasească fobia.

 

Clasificarea fobiilor

Fobii specifice. Acestea includ o teamă de spaţii închise (claustrofobia); de animale; în special de păianjeni, şerpi sau şoareci; de apă (hidrofobie); teama de furtuni; de medici stomatologi; de preparatele injectabile; de poduri; teama de transportul în comun.

Fobia socială.  Implică o combinaţie între teama de a fi umilit în situaţii sociale comune, şi frica de a nu fi evaluat negativ de către ceilalţi.

Agorafobia. Se dezvoltă după unul sau mai multe atacuri de panică. Agorafobia reprezintă teama de un anumit loc. Astăzi, termenul este mai larg fiind incluse şi teama de a călătorii singur cu trenul sau avionul, teama de mulţimi, de spaţii publice.

 

Cauzele care duc la apariţia fobiilor

Cauza reală care duce la dezvoltarea fobiei nu este cunoscută, însa specialiştii consideră cǎ neurotransmiţătorii, genetica şi experienţele traumatice influenţează dezvoltarea fobiilor.

 

Simptomele fobiei

 Indiferent de ceea ce produce fobia, majoritatea pacienţilor prezintă următoarele simptome:

• Un sentiment de anxietate incontrolabil atunci când este expus la factorul care îi produce fobia; 

• Incapacitatea de a acţiona normal din cauza anxietăţii;

• Reacţii fizice cât şi psihologice, inclusiv transpiraţie, bătăi rapide ale inimii, dificultăţi de respiraţie, un sentiment de panică şi anxietate intensă;

• La copii pot apărea ţipetele sau plânsul;

 

Diagnosticarea fobiilor

Medicul va chestiona pacientul în legatură cu simptomele pe care le are şi în legatură cu istoricul medical al acestuia. Medicul va examina pacientul pentru a determina dacă doar fobia este cea care determină anxietatea pacientului sau dacă există şi alte condiţii medicale.

 

Tratamentul fobiilor

Tratamentul medicamentos

Betablocantele. Acesta acţionează prin blocarea efectelor de stimulare a adrenalinei din corpul pacientului. Betablocantele pot fi foarte eficiente pentru persoanele care au fobii  severe.

Antidepresivele. Antidepresive numite inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) sunt frecvent utilizate în tratamentul fobiilor. Aceste medicamente acţionează asupra serotoninei, un neurotransmiţător din creier, despre care se crede că influenţează starea de spirit. ISRS includ: citalopram, escitalopram, fluoxetină, paroxetină si sertralină. Dacă ISRS nu sunt eficiente sau produc efecte secundare notabile, precum agitaţie, insomnie, dureri de cap, diaree sau probleme sexuale, medicul le poate înlocui cu un inhibitor al monoaminooxidazei.

Sedativele. Sedativele trebuie să fie utilizat cu precauţie deoarece crează dependenţa.

 

Desensibilizarea sau terapie de expunere - Desensibilizarea sau terapia de expunere se concentrează pe schimbarea reacţiei atunci când pacientul este pus faţa în faţă cu obiectul sau situaţia de care se teme Expunerea graduala la factorul care produce fobia îi poate ajuta pe pacienţi să îşi invingă anxietatea.

 

Terapia comportamentala - Fobiile specifice sunt, de obicei, cel mai des tratate cu terapie comportamentală. Fobiile sociale pot fi tratate cu antidepresive sau betablocante, la care se adaugă terapia comportamentală. Agorafobia, mai ales atunci când este însoţită de o tulburări de panică, se tratează cu  inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) şi terapie.

 

Prevenirea fobiilor

Fobiile nu pot fi prevenite din cauza faptului că nu se cunosc pe deplin cauzele care duc la apariţia afecţiunii. Însă puteţi să:

• Vorbiţi deschis despre temerile dumneavoastă iar dacă aveţi o teamă exagerată de ceva, apelaţi la ajutorul unui specialist.

• Nu consolidaţi fobiile, ci încercaţi să le depăşiţi gradual.

• Abordaţi pozitiv problema spunând „Pot face asta”.

• Încercaţi să scăpaţi de fobii, pentru a nu le transmite copiilor.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Depresia la adulti

Mancatul compulsiv – simptome si tratament

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii