+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 30 Aprilie 2013 08:28

tuse-convulsivaTusea convulsivǎ este o infecție foarte contagioasă a tractului respirator. Astǎzi, tusea convulsivǎ afecteazǎ ȋn primul rȃnd copiii prea mici pentru a fi vaccinați sau pe copii cu  probleme de imunitate. Vaccinarea  se administereazǎ de obicei la vȃrsta de douǎ luni, cu apel la patru- șase-15 - 18 luni și 4 - 6 ani.

 

Cauzele care duc la dezvoltarea tusei convulsive

Tusea convulsivǎ este cauzata de bacteria  Bordetella pertussis. Cȃnd o persoanǎ infectatǎ tușește sau strǎnutǎ, picǎturile respiratorii pulverizate în aer pot fi inspirate de cǎtre a altǎ persoanǎ mai ales cǎ B. pertussis este foarte contagioasǎ. Persoanele infectate sunt contagioase în special ȋn stadiile timpurii ale bolii până la aproximativ 2 săptămâni după apariția tusei.

 

Simptomele tusei convulsive

Odată ce pacientul este infectat cu bacteria care provoacǎ  tusea convulsivǎ, poate dura între una și trei săptămâni pȃnǎ la apariția simptomelor.  Acestea sunt, de obicei, simptome ușoare și se aseamănă cu cele ale unei răceli:

Congestie nazală

Strănut

Ochi roșii și umezi

Febrǎ ușoarǎ

Tuse uscată 

 După o săptămână sau două, simptomele se agraveaza. Ȋn interiorul cǎilor respiratorii se acumuleazǎ un mucus gros ce cauzeazǎ o tuse incontrolabilă. Atacurile severe și prelungite de tuse pot provoca:

Vărsături

Oboseală extremă

Cu toate acestea, mulți oameni nu dezvolta simptomele caracteristice bolii. Uneori, o tuse persistentă este singurul semn pe care un adolescent ȋl are.

 

 Diagnosticarea tusei convulsive

Medicul va  face un examen fizic  pacientullui, și va  asculta plǎmȃnii acestuia. Mai mult, acesta va chestiona pǎrintele copilului cu privire la simptomele pe care le are cel mic. Pentru diagnosticarea corectǎ acesta va recomanda:

Analize de sȃnge - Aceste teste vor ajuta la medic pentru a afla dacă  copilul are o infecție.

Exudat nazal – Testul se realizeazǎ prin plasarea unui tampon de bumbac în nasul copilului pentru a colecta un eșantion de mucus nazal.

Radiografia plamȃnilor – Medicul recomandǎ acestǎ analizǎ pentru a exclude unele boli precum pneumonia.

 

Tratamentul tusei convulsive

Sugarii sunt, de obicei, spitalizați pentru acordarea tratamentului deoarece tusea convulsivǎ este periculosǎ pentru această grupă de vârstă. În cazul în care copilul nu se poate  alimenta,  poate fi nevoie de introducerea intravenoasǎ a fluidelor. De asemenea, copilul va fi internat ȋntr-un salon special pentru a se evita rǎspȃndirea infecției.

Pentru copiii mai mari și chiar și pentru adulții care dezvoltǎ aceastǎ boalǎ, traatamentul se va realiza la domiciliu. Medicul va recomanda tratamentul cu antibiotice deoarece acestea ucid bacteriile care cauzează tusea convulsivă și ajutǎ la accelerarea vindecǎrii. Specialistul mai poate recomanda medicamente  pentru a reduce  tuse convulsivă sau antibiotice preventive pentru membrii familiei pacientului.

 

Prevenirea tusei convulsive

Cel mai bun mod de a preveni tusea convulsivǎ este  prin vaccinare,  mai ales cǎ acesta se realizeazǎ ȋn combinație cu alte vaccinuri împotriva difteriei și a tetanosul. Vaccinul constă într-o serie de cinci injecții și, de obicei, se realizeazǎ la vȃrsta de: 2 luni, 4 luni, 6 luni, 15 - 18 luni, 4 - 6 ani.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Sindromul Adams Oliver

Oreionul

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii