+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 28 Februarie 2014 12:22

hipocalcemiaCalciul este un mineral vital pe care organismul nostru ȋl folosește pentru stabilizarea tensiunii arteriale și pentru construirea de oase și dinți puternci. Atunci când nu primește suficient calciu, organismul este mai expus riscului de a dezvolta diferite boli cum ar fi osteoporoza sau hipocalcemia.

Cauzele hipocalcemiei

Procesul natural de ȋmbǎtrȃnire este unul dintre factorii care poate provoca un deficit de calciu. Cea mai mare parte a calciului din organism este stocat ȋn oase iar pe mǎsura ce ȋnaintǎm ȋn vȃrsta, oasele ȋncep sǎ se subțieze iar necesarul zilnic de calciu sǎ creascǎ.

Este vital, ȋn special pentru femei, sǎ consume doza zilnicǎ recomandatǎ de calciu la vȃrsta mijlocie, atunci când majoritatea femeilor se apropie de menopauzǎ. O scǎdere a hormonului estrogen în timpul menopauzei face ca oasele unor femei sǎ se subțieze mai repede.  Cei mai multi experți considerǎ că femeile aflate la menopauzǎ ar trebui să crească cantitatea de calciu din alimentele pe care le mănâncǎ. În timpul și după  instalarea menopauzei, femeile ar trebui să consume aproximativ 1500 mg de calciu pe zi.

Copiii prematuri, născuți din mame cu diabet zaharat  și cei care au experimentat un nivel scǎzut de oxigen ȋn timpul gestației  au un risc de a dezvolta hipocalcemie neonatalǎ.

Hipoparatiroidismul poate provoca, de asemenea un deficit de calciu pentru cǎ persoanele cu această condiție nu produc suficienți hormoni paratiroidiani iar acești hormoni controleazǎ nivelul de calciu din sȃnge.

Alte cauze ale deficit de calciu includ malnutriția și malabsorbția (atunci când organismul nu poate absorbi vitaminele și mineralele de care are nevoie de la alimentele pe care pacientul le consumǎ).

Simptomele deficitului de calciu

Deficiența de calciu poate sǎ nu provoace niciun simptom, ȋnsa pe masurǎ ce progreseazǎ  simptomele se pot agrava. Simptomele severe ale deficitului de calciu includ :

Pierderi de memorie

Spasme musculare

Amorțeală și furnicături în mâini, picioare și față

Depresie

Halucinații

Diagnosticul hipocalcemiei

Dacǎ medicul suspecteazǎ o deficiențǎ de calciu, acesta va lua o probǎ de sȃnge pentru a verifica nivelul de calciu din sânge. Niveluri susținute de calciu în sânge pot confirma un diagnostic de hipocalcemie.

Tratamentul hipocalcemiei

Deficitul de calciu este, de obicei, destul de  simplu de tratat, și implică administrarea de mai mult calciu ȋn dietǎ sau  medicul dumneavoastră vă poate prescrie suplimente de calciu.

Este bine sǎ nu vǎ auto-tratați și sǎ luați o cantitate mare de suplimente de calciu, ȋntrucȃt prea mult calciu poate duce la dezvoltarea hipocelcemiei, o altǎ problema de sanǎtate.

Dacă schimbǎrile ȋn dieta și suplimentele nu sunt de ajuns, medicul poate apela la utilizarea de calciu injectabil prin intermediul injecțiilor regulate de calciu.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Prediabetul

Intoleranta la gluten

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii