+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 02 Februarie 2012 16:17

rinichi artereRinichii sunt cele două organe responsabile de producerea urinei, deci indispensabili vieții. Cu toate acestea, organismul poate funcționa fără unul dintre rinichi în cazul în care acesta trebuie îndepărtat prin intervenție chirurgicală.

Dimensiunile rinichiului

Dimensiunea rinichilor depinde de vârstă, astfel:

- Nou născut: lungime: 4 – 5 cm, lățime 2 – 2,5 cm, grosime 2 cm

- Copil 5 ani: lungime: 6 – 7 cm, lățime 3 – 4 cm, grosime 1,5 – 2 cm

- Adult: lungime 10 – 12 cm, lățime 5 – 6 cm, grosime 3 cm

La bătrânețe, dimensiunea rinichilor scade din cauza procesului de atrofiere. De asemenea, rinichii femeilor sunt mai mici decât rinichii bărbaților. Rinichii sunt organe ferme și au o culoare brun-roșiatică.

 

Structura rinichilor

 

Rinichii sunt organe care iau forma bobului de fasole și sunt structurați astfel:

- Capsula fibroasă

- Sinusul renal

- Parenchimul renal

 

 

Capsula fibroasă

Capsula fibroasă sau capsula renală, așa cum mai este numită, este o membrană translucidă și subțire, cu o grosime de 0,2 mm. Capsula se unește printr-o mulțime de tracturi conjunctive cu parenchimul renal. Capsula are o structură elastică, în a cărei profunzime se găsesc și celule musculare netede.

Sinusul renal

Sinusul renal ia forma unei adâncituri în interiorul rinichiului, care conține multă grăsime, vase și nervi, precum și canalele excretoare ale rinichiului.

Parenchimul renal

Parenchimul renal este alcătuit dintr-o zonă centrală, numită medulară şi o zonă periferică, numită corticală. Medulara este alcătuită din 6 până la 18 formaţiuni de aspect triunghiular, numite piramidele lui Malpighi. Vârfurile acestor piramide sunt rotunjite şi poartă numele de papile renale.

 

Funcțiile rinichiului:

- Formează urina și astfel asigură curățirea organismului de substanțe toxice: filtrează 180 de litri de sânge și elimină 1 – 1,5 litri de urină

- Mențin echilibrul hidric al corpului, motiv pentru care este nevoie de o anumită cantitate zilnică de apă recomandată de 2 litri

- Asigură echilibrul de sodiu și potasiu

- Produc hormoni, enzime și vitamine

 

Vascularizația rinichilor:

Pentru buna funcționare a rinichilor este nevoie de o foarte bună vascularizație. Vascularizația rinichilor se face prin intermediul arterelor rinichiului. Fiecare arteră pornește direct din aorta abdominală și vascularizează fiecare rinichi pe partea respectivă. Acestea sunt artere puternice, care filtrează un debit mare de litri pe minut. Arterele se divid în ramuri din ce în ce mai mici, vascularizează rinichiul, astfel se obține funcția de epurare, rezultând urina ce se elimină în vezica urinară. Sângele se întoarce prin venele renale în sistemul venos și se varsă apoi în vena cavă inferioară. De regulă, fiecare rinichi are o arteră, dar în 30% din cazuri pot exista mai multe.

 

Formarea urinei

Și pentru că formarea urinei este una dintre cele mai importante funcții ale rinichiului, să vedem cum se formează aceasta și ce rol are rinichiul în procesul de formare.

Mecanismul de formare a urinei cuprinde trei procese fundamentale: ultrafiltrarea plasmei la nivel glomerular, reabsorția și secreția anumitor constituenți în tubi.

1) Ultrafiltrarea glomerulară este un proces în urma căruia aproximativ 1/5 din cantitatea de plasmă care irigă rinichii trece prin membrana filtrantă glomerulară, care este extrem de subțire, în cavitatea capsulară.

2) Reabsorția tubulară este procesul prin care sunt recuperate anumite substanțe utile organismului din ultrafiltratul glomerular, menținându-se astfel homeostazia plasmatică.

3) Secreția tubulară este procesul invers celui de reabsorție deoarece, în acest proces, anumite substanțe din capilarele peritubulare sunt transportate în lumenul tubului.

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii