+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 30 Ianuarie 2013 17:17

blepharoplastieBlefaroplastia este un o intervenție chirurgicalǎ cosmeticǎ, ȋn urma cǎreia se modifică aspectul pleoapelor superioare, al pleoapelor inferioare sau al ambelor pleoape. Scopul operației este de a întineri sau de a îmbunătăți aspectul zonei din jurul ochilor. Blefaroplastia poate elimina excesul tegumentar al pleoapei superioare care creazǎ aspectul de obosealǎ, pungile de sub ochi, excesul de piele sau ridurile fine ale pleoapei inferioare.

 

Ȋnainte de operație

Înainte de a realiza blefaroplastia, pacientul trebuie sǎ discute cu un chirurgul plastic care va efectua operația despre:

Istoricul medical. Pacientul trebuie sǎ informeze medicul dacǎ existǎ probleme de sǎnǎtate, alergii sau dacǎ pacientul urmeazǎ tratament medicamentos. De asemenea, chirurgul trebuie sǎ știe dacǎ existǎ probleme oculare precum: ochi uscat sau glaucom. Ȋn cazul ȋn care pacientul utilizeazǎ medicamente sau orice fel de suplimente din plante, acesta trebuie sǎ discute cu medicul chirurg despre acest aspect. De asemenea, este posibil ca ȋnainte de realizarea operației medicul sǎ considere necesarǎ realizarea unui set de analize de rutinǎ precum: coagulograma, glicemia, ureea, creatinina, electroliții, colesterolul, transaminazele, VSH-ul, o radiografie pulmonarǎ sau un EKG. Operația nu se realizeazǎ ȋn cazul ȋn care pacienta este ȋn perioada menstrei.

Tot ȋnainte de operație, medicul va fotografia ochii pacientului din diferite unghiuri. Aceste fotografii ajutǎ cu planificarea chirurgie și evaluarea rezultatelor imediate, precum și cele pe termen lung.

Așteptǎrile pacientului. Pacientul trebuie sǎ discute cu medicul chirurg despre așteptǎrile pe care le are de la intervenția chirurgicalǎ pentru a se asigura cǎ rezultatul va fi unul satisfǎcǎtor.

Ȋnainte de efectuarea procedurii, medicul vǎ poate recomanda sǎ nu utilizați aspirinǎ, ibuprofen sau naproxen sau alte medicamente pe bază de plante. De asemenea, pacientul nu trebuie sǎ fumeze ȋnainte de operație deoarece tutunul ȋngreuneazǎ abilitatea corpului de a se vindeca dupǎ operație.

Riscurile blefaroplastiei includ: amorțeala temporară a pielii pleoapelor; ochilul se poate irita; pot apǎrea modificări temporare de vedere, cum ar fi vederea dublǎ; cicatrizarea dificilǎ; leziuni la nivelul mușchilor oculari; ȋn cazuri foarte rare orbire din cauza sângerǎrii din spatele ochilor.

Operația

Intervenția chirurgicalǎ se realizeazǎ sub anestezie localǎ și dureazǎ ȋn jur de douǎ, trei ore. Incizia se efectueazǎ la nivelul ploapei superioare sau la nivelul pleoapelor inferioare imediat sub gene. Medicul chirurg va diseca tegumentul de mușchiul subiacent pentru a ȋndepărta grǎsimea sau pielea ȋn exces. Incizia este ȋnchisǎ cu ajutorul cusǎturilor sau a benzii chirurgicale.

Dupǎ operație

După blefaroplastie, un unguent cu rol de lubrifiere va fi aplicat pe ochii paacientului, pentru a-i proteja și pentru a preveni uscarea. Unguentul va provoca încețoșarea temporară a vederii. Pacientul va experimenta, de asemenea, sensibilitate la lumină și vedere dublă imediat după operație. Umflăturie și vânătăile sunt normale ȋn prima sǎptamȃna de la operație. Pentru a ajuta vindecare și reducerea umflǎturilor se pot pune pungi cu gheațǎ sau comprese reci aplicate pe ochi.

Pot exista dureri moderate sau o senzație de disconfort, ȋnsǎ medicul va recomanda medicamente orale pentru a trata durerile. Firele se scot la o sǎptǎmȃna dupǎ operație. Vânătăile și umflăturile vor continua să se micșoreze după ce firele vor fi scoase.

Activitățile normale pot fi reluate dupǎ aproximativ 10 de zile, ȋnsǎ cele intense se vor relua dupǎ aproximativ trei săptămâni. Rezultatele finale și vindecare completǎ se vor observa dupǎ trei luni.

Medicul va recomnada pacientului sǎ:

• Utilizeze ochelari de soare timp de cȃteva sǎptamȃni;

• Sa utilizeze comprese reci pentru pleoapele umflate;

• Sǎ evite machiajul, statul aproape de monitor și utilizarea lentilelor de contact;

• Sǎ utilizeze picǎturi de ochi.

Citește și:

Cum scapam de cicatrici?

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii