+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 25 Aprilie 2013 08:43

otoplastiaOtoplastia este intervenția chirurgicalǎ cu ajutorul cǎreia se corecteazǎ  forma, poziția sau dimensiunea urechilor. Scopul otoplastiei este de  a restabili simetria dar și de a da o formǎ corespunzǎtoare urechilor. Pacienții apeleazǎ cel mai des la o astfel de procedurǎ pentru a  modifica urechile decolate. Acesta problemǎ congenitalǎ nu se transmite genetic.

Otoplastia se poate realiza la orice varstǎ ȋn cazul ȋn care urechile și-au ȋncheiat dezvoltarea. Ȋn cazul copiilor, specialiștii recomandǎ ca operația sǎ se realizeze ȋn jurul vȃrstei de patru, cinci  ani, ȋnainte ca aceștia sǎ intre ȋn colectivitate. 

Primul pas ȋn realizarea unei astfel de operații este alegerea unui medic chirurg plastician, cǎruia pacientul sǎ ȋi comunice atȃt informații despre rezultatul pe care  ȋl asteaptǎ ȋn urma procedurii dar și informații despre starea generalǎ de sǎnǎtǎte. 

Este recomandat ca pacientul sǎ nu mǎnȃnce sau sǎ se bea apǎ cu cȃteva ore ȋnainte de operație și sǎ se anunțe medicul ȋn cazul ȋn care existǎ probleme de sǎnǎtate.

Riscurile asociate otoplastiei:

Cicatrici. Cicatricile care vor rǎmȃne ȋn urma  intervenției chirurgicale sunt permanente, ȋnsǎ acestea vor fi, probabil, ascunse ȋn spatele urechilor.

Asimetria  urechilor. Astfel de probleme pot sǎ apara ȋn timpul procesului de vindecare. 

Probleme la nivelul cusăturilor. Cusături utilizate trebuie să fie eliminate dupǎ o perioadǎ fapt ce poate duce la inflamarea pielii afectate. 

 

Atunci cȃnd vine vorba de riscurile asociate otoplastiei, acestea sunt asemǎnǎtoare oricǎrei intervenții chirurgicale. Ȋn primul rȃnd existǎ riscul unei reacții alergice la anestezie, iar pe parcursul operației sau dupǎ operaței pot apǎrea sȃngerǎri sau infecții.

Otoplastia se realizeazǎ la copii sub anestezie generalǎ iar ȋn cazul adulților se alege, de obicei, anestezia localǎ și eventual injectarea de sedative. Medicul chirurg poate realiza incizia ȋn spatele urechii sau ȋn cutele interioare ale urechii pȃnǎ se ajunge la cartilaj. Acesta se remodeleazǎ pȃnǎ la forma doritǎ, se fixeazǎ ȋn poziția corectǎ cu ajutorul unor cusǎturi interne iar la finalul procedurii se ȋnchide incizia. Operația dureazǎ aproximativ douǎ ore și se poate realiza fie  ambulator sau cu spitalizare de o zi. 

Dupǎ operație,  pacientul va purta pansament compresiv timp de o sǎptǎmȃnǎ iar apoi se recomandǎ purtarea  unei bentițe timp de douǎ pȃna la șase sǎptǎmȃni.  Imediat dupǎ operație urechia sau urechiile vor fi bandajate, iar pacientul poate simți disconfort și mâncărime, motiv pentru care medicul ȋi va recomanda un tratament specific.

Firele se pot elimina la cȃteva sǎptǎmȃni dupǎ ce a avut loc procedura iar ȋn cazul ȋn care s-au utilizat fire dizolvabile, procedura de scoatere a firelor nu va mai fi necesarǎ.

Dupǎ ce bandajele sunt ȋndepǎrtate, pacientul poate vedea dacǎ este mulțumit de rezultatul operației. Ȋn cazul ȋn care nu este satisfǎcut de rezultat poate discuta cu medicul chirurg despre o intervenție chirurgicalǎ de revizuire. Este de reținut  faptul cǎ urechile nu au o simetrie perfectǎ iar alegerea unei poziții perfect simetrice poate crea senzația de nenatural.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Cum scapam de cicatrici?

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii