+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 14 Februarie 2013 16:38

tratament-chirurgical-ginecomastieTratamentul chirurgical este necesar atunci cȃnd în ciuda terapiilor recomandate, ginecomastia a revenit. Intervențiile chirurgicale folosite pentru tratamentul ginecomastiei sunt lipoaspirația și mamoreducția.

Ȋnainte de operație, medicul chirurg va chestiona bǎrbatul ȋn legaturǎ cu istoricul familial, dacǎ acesta are alergii, va realiza o evaluare a funcției endocrine și va realiza un examen fizic pentru a măsura excesul de țesut glandular și grǎsime din zona pieptului. De asemenea, medicul chirurg va stabili, ȋmpreunǎ cu pacientul, care este aspectul pe care acesta ȋl dorește.

 

 

Inainte de operație

Medicul va explica pacientului sǎu care sunt riscurile asociate lipoaspirației sau mamoreducției. Ca ȋn cazul oricǎrei intervenții chirurgicale, existǎ riscul unei reacții alergice la anestezie sau ca pe parcursul operației sǎ aparǎ complicații legate de sȃngerari, infecții sau echimoze. Majoritatea chirurgilor recomandǎ ca pacienții sǎ renunțe la fumat ȋnainte de operație dar și sǎ opreascǎ administrarea anumitor medicamente precum: antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), aspirinǎ, vitamina E, acizi grași omega-3 sau ginkgo biloba deoarece acestea pot crește riscul de sângerare în timpul și după intervenția chirurgicală. Dacă pacientul rǎcește ȋnainte de operației aceasta trebuie amȃnǎtǎ. De asemenea, se recomandǎ ca pacientul sǎ nu mǎnȃnce și sǎ nu bea nimic ȋnainte de operație și sǎ anunțe medicul dacǎ suferǎ de diferite boli sau dacǎ a utilizat recent medicamente.

 

Procedura

Operația dureazǎ ȋn jur de oră și jumătate și poate fi efectuatǎ sub anestezie generalǎ sau anestezie localǎ.

 

Lipoaspirația

Medicul chirurg realizeazǎ o incizie la marginea areolei mamare prin care introduce un tub subțire (canulǎ) pentru realizarea lipoaspirației.Canula este mișcatǎ înainte și înapoi printr-o mișcare controlată, pentru a aduna excesul de grasime, care este apoi eliminat din organism prin aspirare în vid. Chiar dacǎ există diverse tehnici de liposucție, tehnica cea mai potrivită pentru pacient va fi aleasǎ de chirurg. O datǎ procedura ȋncheiatǎ, inciziile sunt ȋnchise iar medicul aplicǎ un pansament care sǎ susținǎ pielea fermǎ.

 

Mamoreducția

Momoreducția este recomandatǎ ȋn cazul ȋn care este necesarǎ eliminarea țesutul mamar glandular sau a pielii în exces pentru a corecta ginecomastia. Medicul realizeazǎ o incizie periareolarǎ pentru a ȋndepǎrta excesul de grǎsime, iar excesul tegumentar se ȋndeparteazǎ circular ȋn jurul areolei. Ȋn cazul ȋn care existǎ un exces de grǎsime, medicul va realiza și o altǎ incizie pe lȃngǎ cea inițialǎ.

 

Dupǎ intervenție

Dupǎ intervenție pacientul poate rǎmȃne internat ȋn spital pentru 24 de ore, dupǎ care se recomandǎ aproximativ 10 zile de odihnǎ la domiciliu. Dupǎ aproximativ douǎ sǎptǎmȃni de la realizarea mamoreducției firele se vor ȋndepǎrta, ȋn timp ce ȋn cazul lipoaspirației acestea se vor ȋndepǎrta dupǎ o sǎptǎmȃnǎ. Pansamentul compresiv trebuie purtat ȋn jur de o lunǎ, fǎrǎ a fi ȋndepǎrtat sau udat atunci cȃnd pacientul realizeazǎ igiena zilnicǎ. Se recomandǎ ca pacienții sǎ evite atȃt efortul fizic, dar și expunerea la soare. Dacǎ aveți nelǎmuriri ȋn ceea ce privește periada postoperatorie, medicul chirurg vǎ poate oferi o serie de instrucțiuni specifice.

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Ginecomastia

Abdomenoplastia – generalitati

 

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii