+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu

Florian Popa: Coplata va fi legiferata

5pm - July 5, 2012

În cadrul Conferinței Naționale a Pacienților, autoritățile au abordat problema coplății, un aspect încă neclar pentru mulți dintre pacienții din România. Teoretic, coplata reprezintă contribuția pe care asiguratul la sistemul de sănătate trebuie să o platească suplimentar față de cea decontată din Fondul Național Unic al Asigurarilor de Sănătate.

"Nu aș fi deloc de acord cu coplata în sistemul public, acolo unde bolnavul ar trebui să aibă foarte bine stabilit pe hartie sau în cap care e pachetul minimal de servicii oferit de banii puțini pe care omul îi dă pentru asigurarea lui de sănătate și cam cât i-ar trebui în plus ca să i se asigure condiții mai bune de îngrijire. Coplata se va legifera!", a declarat în cadrul celei de-a doua ediții a Conferinței Naționale a Pacienților prof. univ. dr. Florian Popa, membru al Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților.

În ceea ce privește valoare coplății, părerile au fost împărțite. Guvernul propunea în urmă cu doi ani ca suma maximă platită de pacienți ca și coplată să fie de 600 de lei/an. Peste această sumă, consultațiile, analizele și internările să fie gratuite. Banii obținuți din coplată ar urma să rămână în spitale și în cabinetele medicilor de familie și să fie folosiți pentru creșterea calității actului medical.

Potrivit prof. univ. dr. Florian Popa, legea care reglemeteaza sistemul de coplată este în lucru. După definitivarea acesteia, va urma o Hotarâre de Guvern care să contureze cuantumul care trebuie plătit pentru fiecare serviciu medical în parte.

Vezi și:

Conferinta Nationala a Pacientilor – Comunicare pentru Sanatate, Sanatate pentru Pacienti

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii