+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu

Lansarea Tabloului Expertilor Psihologi

12am - August 4, 2014

La Tribunalul Bucureşti a avut loc lansarea „Tabloului Experţilor Psihologi”, o carte marca Institutul de Psihologie Judiciară, în care instanţele pot găsi lista completă a experţilor psihologi ce pot face expertiza psihologică a minorilor.

Manifestarea a fost un adevărat succes şi a reunit, la aceeaşi masă, avocaţi din toată țara, magistraţi judecători, mediatori şi experţi psihologi, iar în cadrul evenimentului a fost evidenţiată necesitatea utilizării expertizei psihologice în justiţie.

„Expertul psiholog poate, prin competenţele sale, să limpezească firul just al procesului, solidarizând cu efortul avocaţilor şi magistraţilor de a ajunge întotdeauna la performanţa unor soluţii corecte. Organizarea experţilor psihologi, pregătiţi temeinic prin cursuri şi examene specifice, într-un Tablou, este o premieră a lumii juridice româneşti. Acest tablou este util pentru Instanţa care poate astfel sa aleagă oricare  expert psiholog din acest tablou şi să uzeze de competenţele sale.”, a declarat dr. Simona Maria Vlǎdica, psiholog și director general al Sǎnǎtatea Media Group,  referindu-se la importanţa Tabloului Experţilor Psihologi.

La rândul său, dr. Ștefan Iulian - Laurențiu, psiholog, președintele Institutului de Psihologie Judiciară din România şi coordonatorul cărţii, a mulţumit tututor celor prezenţi pentru susţinere şi a specificat faptul că: „Abia în 1997 profesorul Nicolae Mitrofan a fost primul care a avut o carte intitulată „Expertiza psihologică”. După ani de zile, sub îndrumarea profesorului şi împreună cu foarte mulţi specialişti ne-am gândit să facem un program avizat de breasla psihologică, ca într-o anumită perioadă aceşti specialişti să se formeze şi să deservească sistemului judiciar. Abia anul trecut am avut primii absovenţi de expertiză psihologică, oameni formaţi sub acelaşi standar. Este un demers complet şi iată că astăzi aveţi un produs, o lucrare care se adresează magistraţilor, avocaţilor, mediatorilor dar şi psihologilor, pentru a se orinta.(...) Tabloul experţilor psihologi  este o publicaţie marca Institutul de Psihologie Judiciară iar în prima parte sunt prezentate câteva dintre lucrările de expertiză psihologică, studii de caz şi concluzii, foarte multe domenii ale expertizei psihologice. De cele mai multe ori, expertiza psihologică a minorului şi a familiei se confundă cu întreg domeniul expertizei psihologice. În partea a doua a cărţii avem o prezentare a experţilor psihologi, îi prezentăm pe psihologii specializaţi în expertiza psihologică. Acest tablou este un prim instrument, pe lângă specialiştii cuprinşi în această carte mai sunt şi alţi psihologi specializaţi în evaluarea copilului.”, a explicat președintele Institutului de Psihologie Judiciară din România.

Prof. dr. Tudorel Butoi, formator la Institutul Naţional al Magistraturii, a subliniat faptul că „Tabloului Experţilor Psihologi” este în primul rând un instrument: „Atunci când ai la ce să te raportezi, lucrurile sunt mai uşoare. Veţi găsi în acestă lucrare datele de identificare ale experţilor  recomandaţi de Institutul de Psihologie Judiciară din România şi veţi vedea ce uşor va fi să plecaţi la drum cu un astfel de expert.”, a conchis profesorul.

Conferinţa "Lansarea Tabloului Experţilor Psihologi. Necesitatea utilizării expertizei psihologice în justiţie"  a fost organizată de Tribunalul Bucureşti, Institutul de Psihologie Judiciară, Baroul Ilfov şi Sănătatea Media Group.

Vezi si:

Alienarea parentala si suferinta emotionala a minorilor

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii