+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu

Necesitatea supraspecializarii hepato-bilio-pancreatica

10am - May 15, 2012

Necesitatea supraspecializării hepato-bilio-pancreatică a fost principala temă în jurul căreia s-au concentrat discuțiile în prima zi a Simpozionului IASGO. Pornind de la ideea că specializarea certificată într-un anumit domeniu, alături de un volum important de lucru conduc la rezultate mult mai bune, prof. univ. dr. Irinel Popescu, a subliniat importanța pe care o are urmarea acestei supraspecialzări: "Pregătirea specifică în această specialitate hepato- bilio-pancreatică are ca obiectiv major îmbunătățirea prognosticului bolnavului și a rezultatelor în munca de zi cu zi."

În Europa, nu există clinici speciale de chirurgie hepato-bilio-pancreatică. Este și motivul pentru care, intervențiile chirurgicale de acest gen sunt realizate în prezent de chirurgi generaliști. Cu toatea acestea, au apărut tot mai multe centre în care cadrele medicale pot urma această supraspecializare. În România, există șase astfel de centre, unul dintre ele fiind chiar în cadrul Institutului Clinic Fundeni.

"Este nevoie de specialiști și în alte părți decât în centrele în care erau. Și atunci, cu cât vor fi mai mulți din aceștia, care vor învăța fără să li se confere drepturi exclusive în domeniu, cred că este o idee foarte bună", a declarat prof. dr. Oliviu Pascu, medic primar gastroenterolog în cadrul Spitalului Clinic de Adulți Cluj Napoca.

Supraspecializarea hepato-bilio-pancreatică presupune o pregătire riguroasă, atât teoretică, cât și practică, dar și testarea capacității de integrare a medicului în echipele operatorii. La sfârșitul celor doi ani de training din cadrul Institutului Clinic Fundeni, medicii vor primi o diplomă de certificare, cu echivalare europeană prin intermediul Ministerul Sănătății.

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii