+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu

Emilia, bun venit în lumea sunetelor!

10am - September 20, 2012

Emilia este unul dintre cei aproape 400 de copii care se nasc, anual, cu hipoacuzie. Totodată, este unul dintre puținii copii care primesc șansa de a auzi din nou cu ajutorul implantului cohlear.

„Mama spune că a apărut problema de la o infecție cu citomegalovirus, pe care mama a avut-o și i-a transmis-o fetiței la naștere. Citomegalovirus este incriminat, alături de toxoplasmoză în patologia hipoacuziei neurosenzorială la copii. La vârsta de 2 ani și jumătate, fetița n-a mai auzit", a declarat dr. Adrian Tudor, medic audiolog în cadrul Clinicii Urechii.

"Emilia a fost un caz mai deosebit pentru că ea se dezvolta ca un copil obișnuit, dar momentul a fost culminant când am scăpat într-o zi, la bucătărie, o cratiță. Copilul era în cealaltă cameră, cu fratele meu. Fratele meu mi-a zis că nu a reacționat în niciun fel la sunet. Inițial nu am crezut, dar am zis că mai bine să merg la doctor", povestește mama Emiliei, Ludmila Papazov. Și într-adevăr, diagnosticul a fost de surditate profundă. "Când am aflat, am avut o stare...de nu știam cum mă cheamă. Am ieșit afară și nici nu știam cum mă cheamă."

Ludmila Papazov a făcut din acel moment tot ce i-a stat în putință pentru ca fetița sa să-și recapete auzul. A participat chiar la un cunoscut show de televiziune, în speranța că va câștiga cei 30.000 de euro necesari pentru achiziționarea implantului cohlear. A urmat chiar și cursuri de logopedie pentru a o putea înțelege mai bine pe micuța Emilia și a o ajuta. Din păcate, a luptat singură. Părinții Emiliei au divorțat, la un an după ce micuța s-a născut. "Nu m-am bazat pe ajutorul lui și el a profitat de asta. Până în ziua de azi nu ajută cu nimic. Tot ce se face, se face numai prin mine", a declarat Ludmila.

Lipsa auzului și lipsa tatălui nu au împiedicat-o pe Emilia să aibă o copilărie fericită. La 9 ani și jumătate, fetița este un copil vesel, plin de viață și iubire pentru mama sa.

Și iată că astăzi, Emilia a primit și implantul cohlear mult așteptat. Intervenția chirurgicală a fost realizată la Spitalul Băneasa, parte a Reţelei de Sănătate Regina Maria. Și toate acestea datorită efortului și perseverenței mamei sale, dar și cu ajutorul Asociaţiei Darul Sunetului, care a reușit să strângă o parte semnificativă din suma necesară, precum și a Clinicii Urechii, care a donat o sumă substanţială de bani.

"Procedura chirurgicală de astăzi a durat în jur de 2 ore și 45 de minute și a fost o procedură strandard, fiind a șasea procedură de acest gen pe care o efectuăm la Clinica Urechii. Ea constă în introducerea în urechea internă a unui electrod. Urechea externă, urechea medie și urechea internă sunt în acest moment scurtcircuitate prin introducerea acestui electrod care se cuplează cu nervul auditiv. Electrodul este atașat unui procesor de sunete, care preia sunetele din mediul exterior, le transformă în stimuli electrici, iar stimulii electrici sunt distribuiți prin intermediul a 22 de perechi de electrozi plasați în interiorul urechii interne, selectiv către terminațiile nervului auditiv", a declarat Dr. David Lucian, cofochirurg, Șeful Secției ORL, Spitalul Militar Central și medicul care a coordonat operație.

Va urma o perioadă de 3-4 săptămâni de repaos, după care micuța se va întoarce pentru activarea implantului cohlear. Activarea se face treptat, pentru a nu suprasolicita nervul auditiv. În cazul Emiliei, implantarea cohleară echivalează cu resetarea memoriei auditive. Practic, fetița va trebui să învețe din nou să vorbească.

"Mama studiază logopedia și va beneficia de un ajutor substanțial pentru recuperarea copilului, postimplant, pentru formarea memoriei auditive. Este o muncă complexă. Suportul familial este cel mai important în recuperarea postoperatorie", a declarat dr. Adrian Tudor, în cadrul conferinței de presă organizată la Policlinica Băneasa, parte a Rețelei de Sănătate Regina Maria.

"Le mulțumesc din suflet până la pământ pentru că este un lucru extraordinar când ajuți un copil, care este un îngeraș la un moment dat. Tind ca ea să fie o personalitate și să aibă un drum al ei în viață. Nu știu ce va fi, nu vreau să fie extraordinară, vreau să fie om, ca să poată să trăiască pe acest pământ și să savureze tot ce este bine în lumea asta. Nu știu ce va fi mai departe. Dar cât voi fi, voi lupta pentru ea să se integreze", a declarat mama Emiliei.

Citește și:

Prima intervenție de implant cohlear din cadrul programului "Bun venit în lumea sunetelor!"

Implant cohlear cu electrod perimodiolar

Un alt implant cohlear realizat cu succes la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii